Britanija: U štrajkovima prošle godine izgubljeno gotovo 4 milijuna radnih dana

14.08.2023.

08:44

Autor: Hina/HRT

Oko 3,9 milijuna radnih dana izgubljeno je zbog štrajkova u protekloj godini

Oko 3,9 milijuna radnih dana izgubljeno je zbog štrajkova u protekloj godini

Foto: Hannah McKay / Reuters

Oko 3,9 milijuna radnih dana u Ujedinjenom Kraljevstvu izgubljeno je zbog štrajkova u protekloj godini, više nego u bilo kojem trenutku od 1980-ih, prema novom istraživanju.

Mnogi od štrajkova potaknuti su realnim padom plaća za više od 9 posto u visoko sindikalno organiziranom javnom sektoru, objavila je fondacija Resolution.


Sektori uključujući zdravstvo, obrazovanje, poštanske usluge i željeznice odgovorni su za 96 posto svih dana izgubljenih zbog štrajka od 2021., naveo je taj think tank.


Njegovo izvješće, objavljeno dok traje štrajk mlađih liječnika, navodi da visoka inflacija znači da je prosječna tjedna plaća za sve radnike bila 4,1 posto realno niža u tri mjeseca do svibnja nego što je bila u istom kvartalu 2021.


Ali realne plaće za radnike u javnom sektoru pale su 9,2 posto u istom razdoblju, a za one u zdravstvu i socijalnoj skrbi 9,8 posto, navodi se u studiji.


Zaklada je rekla da se štrajkovi ne odnose samo na plaće, upozoravajući da uvjeti rada, iscrpljenost i stres također imaju važnu ulogu.


Čini se da je pritisak na plaće u javnom sektoru također pridonio povećanju broja slobodnih radnih mjesta.


U zdravstvu, obrazovanju i javnoj upravi bilo je 33 posto više upražnjenih radnih mjesta u ožujku nego u prosincu 2019., u usporedbi s 23 posto više u ostatku gospodarstva, navodi se u izvješću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!