13:10 / 03.07.2020.

Autor: M.M./Hina

Britanija ukida karantenu za putnike iz brojnih zemalja, ali ne iz SAD-a

Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Velika Britanija ukida obvezu karantene za putnike koji pristižu iz više od 50 zemalja.
Velika Britanija ukida obvezu karantene za putnike koji pristižu iz više od 50 zemalja, uključujući Njemačku, Francusku, Španjolsku i Italiju, ali ne i za Sjedinjene Države, objavila je vlada.

Odluka stupa na snagu 10. srpnja i omogućuje milijunima britanskih turista odlazak na ljetne odmore, kao i povratak u zemlju bez obveze odlaska u karantenu.

Oni koji pristižu iz rizičnijih zemalja morat će u dvotjednu samoizolaciju, što je razbjesnilo zrakoplovne i putničke kompanije.

Vlada premijera Borisa Johnsona danima je raspravljala o popuštanju tih mjera. Škotska, Wales i Sjeverna Irska, koje provode vlastite zdravstvene politike, nisu najavile planove o ukidanju mjera.

- Na popisu će biti 50 i više zemalja, a ako se dodaju prekomorski teritoriji, nekih 60, rekao je ministar prometa Grant Shapps. Popis tih zemalja objavit će tijekom dana.

Na popisu su Novi Zeland, Vatikan, britanski prekomorski teritoriji, uključujući Falklandsko otočje i Gibraltar. SAD ostaje na "crvenoj" listi.

- SAD je u vrlo ranoj fazi zabranio letove iz Ujedinjenog Kraljevstva i Europe tako da nije riječ o recipročnom aranžmanu, rekao je Shapps.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova povući će 4. srpnja preporuku da se odlazi samo na "nužna" međunarodna putovanja. Vlada očekuje da će zemlje koje su uvrštene na popis uzvratiti popuštanjem svojih mjera.

Odluka je uslijedila u vrijeme kad Visoki sud u Engleskoj treba saslušati nacionalnu aviokompaniju British Airways koja je zbog uvođenja karantene tužila britansku vladu. Podržali su je niskobudžetni rivali Ryanair i easyJet.
Tvrde da karantena nema znanstveno uporište i da ne funkcionira.

Britanija, europska zemlja s najviše mrtvih od covida-19, polako pokreće gospodarstvo. Engleska i Sjeverna Irska ovaj vikend će otvoriti pubove, a Škotska i Wales učinit će to kasnije u srpnju.

Premijer Johnson pozvao je Britance da se ponašaju odgovorno.

- Nadam se da će se ljudi odgovorno ponašati i da će sigurno uživati u ljetu, rekao je Johnson za radio LBC, dodavši da je otvaranje opravdano te da je utemeljeno na razumijevanju rizika.

- Mislim da smo u dobroj formi. Međutim, moja je poruka: nemojmo to sada uništiti, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!