Upozorenje Francuskoj: Odustanite u roku 48 sati ili slijede tužbe

01.11.2021.

09:45

Autor: T.V./HRT/Hina

Ribarski brodovi

Ribarski brodovi

Foto: - / Pixabay

Britanija je u ponedjeljak upozorila Francusku da odustane u sporu oko prava na ribolov u roku od 48 sati ili će se suočiti s pravnim tužbama prema trgovinskom sporazumu o brexitu.

- Francuzi su uputili potpuno nerazumne prijetnje, uključujući Kanalske otoke i našu ribarsku industriju, i moraju povući te prijetnje ili ćemo u suprotnom upotrijebiti mehanizme našeg trgovinskog sporazuma s EU-om za poduzimanje mjera, ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekao je Sky. Francuzi su se ponašali nepošteno. To nije u okviru trgovinskog sporazuma. A ako se netko ponaša nepošteno u trgovinskom sporazumu, imate pravo poduzeti mjere protiv njih i tražiti neke kompenzacijske mjere. A to ćemo učiniti ako Francuzi ne odustanu.

Prema ugovoru o brexitu koji je stupio na snagu 1. siječnja, pristup zemalja EU-a britanskim vodama reguliran je kroz izdavanje dozvola za ribarenje.

Europski ribari mogu nastaviti loviti u britanskim vodama ako mogu dokazati da su to činili i ranije. No za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor dviju država.

Pariz je zaprijetio Londonu strožim zdravstvenim i sigurnosnim provjerama kamiona koji stižu s britanskog teritorija, te zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka ako Britanci dotad ne izdaju više dozvola za francuske ribare.

Ove je odluke London ocijenio "pretjeranima" i zaprijetio da će zauzvrat pooštriti kontrolu europskih brodova u svojim vodama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!