18:11 / 07.08.2020.

Autor: I.D./HINA

Britanija vjeruje u sporazum s EU-om

Foto: Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Foto: Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

UK napustilo je EU, ali glavni elementi članstva i dalje su na snazi, uključujući članstvo u carinskoj uniji i na jedinstvenom tržištu, tijekom prijelaznog razdoblja koje vrijedi do kraja godine, do kada bi trebalo dogovoriti novi sporazum.
Britanski ministar koji nadzire pregovore o Brexitu Michael Gove rekao je u petak da je uvjeren da će britanska vlada sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom jer je Unija zadnjih tjedana promijenila ton što je omogućilo da se postigne napredak.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je EU 31. siječnja, ali glavni elementi članstva i dalje su na snazi, uključujući članstvo u carinskoj uniji i na jedinstvenom tržištu, tijekom prijelaznog razdoblja koje vrijedi do kraja godine, do kada bi trebalo dogovoriti novi sporazum o slobodnoj trgovini.

- Uvjeren sam da će sporazum biti postignut, mislim da se zadnjih nekoliko tjedana dogodila dobrodošla promjena tona, rekao je Gove novinarima u Portadownu u Sjevernoj Irskoj.

- Predznaci za sporazum su dobri. Sada naravno treba obaviti još neke teške razgovore. Mislim da će ishod biti uspješan, dodao je.

Goveova izjava bitno je pozitivnija nego prethodnih mjeseci. U svibnju je, primjerice, tražio od EU-a da otkloni blokadu pregovora.

Propast pregovora potresla bi globalnu trgovinu u trenutku kada se svijet bori s gospodarskim kolapsom zbog novog koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!