13:57 / 30.05.2020.

Autor: I.B./Hina

Britanija: Znanstveni savjetnici upozoravaju da je još prerano za ublažavanje mjera

Foto: Butti_s / Pixabay

Foto: Butti_s / Pixabay

Foto: - / -

Smatraju da sustav testiranja, praćenja i izolacije još nije potpuno operativan, što predstavlja rizik.
Engleska bi ponovno mogla izgubiti kontrolu nad pandemijom bolesti Covid-19 jer počinje ublažavati dosadašnje mjera a da pritom nema sveobuhvatan operativan program djelovanja, upozorila su u subotu trojica stručnih savjetnika.

Premijer Boris Johnson najavio je oprezan početak popuštanja dosadašnjih mjera od ponedjeljka, s pomoću sustava testiranja, praćenja i izolacije pokrenutog u četvrtak.

No članovi znanstvenog savjetodavnog tijela britanske vlade upozoravaju da taj sustav još nije potpuno operativan te da postoji opasnost da se neće moći nositi s oko 8000 novih slučajeva zaraze koliko ih je uočeno izvan bolnica i u domovima za starije osobe.

John Edmunds s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, ujedno i član britanske Znanstveno-savjetodavne skupine za hitne slučajeve (SAGE), rekao je da vlada ovakvom odlukom riskira.

- Sustav testiranja, praćenja i izolacije pokrenut je tek u četvrtak pa ne možemo biti sigurni da je učinkovit, a unatoč tomu donose se odluke o promjenama, rekao je za Sky News.

- Mislim da je to prilično opasno, dodao je.

Na Edmundsove izjave reagirala su još dvojica članova SAGE-a: Peter Horby, predsjednik savjetodavne skupine za opasnosti od novoga respiratornog virusa (NERVTAG) i Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trusta.

Horby je kazao da si Velika Britanija ne može priuštiti mogućnost gubitka kontrole nad virusom.

"Mi se uistinu ne možemo vratiti na stanje u kojemu smo imali tako velik broj oboljelih i umrlih. Povratak na stanje u kojemu gubimo kontrolu nad bolešću daleko je lošiji izbor od tjedna ili dva fizičke izolacije, kazao je za BBC.

On smatra da sustav testiranja, praćenja i izolacije još nije potpuno operativan, što predstavlja rizik kada je riječ o daljnjem razvoju stanja u vezi koronavirusa u zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!