Božićna služba u Sandringhamu nastavljena nakon trogodišnje pauze

25.12.2022.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: M.Š./Hina/HRT

Božićna služba u Sandringhamu nastavljena nakon trogodišnje pauze

Božićna služba u Sandringhamu nastavljena nakon trogodišnje pauze

Foto: Toby Melville / REUTERS

Britanska kraljevska obitelj obnovila je u nedjelju, nakon trogodišnje pauze, dugogodišnju tradiciju sudjelovanja u božićnoj službi u Sandringhamu na istoku zemlje gdje tradicionalno provodi blagdane.

Kralj Charles i kraljica Camilla predvodili su povorku, a pratili su ih prijestolonasljednik princ William i njegova supruga, princeza Kate.

Prisutan je bio i princ Andrew, Charlesov mlađi brat koji se rijetko viđa u javnosti nakon što je otkriveno da je upleten u seksualne skandale povezane s američkim financijerom Jeffreyjem Epsteinom i njegovom britanskom suradnicom Ghislaine Maxwell.

Mnoštvo ljudi okupilo se kako bi pozdravili članove kraljevske obitelji dok su hodali od dvorca Sandringham House do crkve u sklopu posjeda.

Pandemija je prethodnih godina prekinula tu tradiciju. Kraljica Elizabeta II., koja je umrla 8. rujna, božićno je vrijeme tada provodila u Windsoru zapadno od Londona.

Komemoracija pokojnoj kraljici bila je u središtu ovogodišnjeg slavlja.

Kate je koncert božićnih pjesama na Badnjak posvetila pokojnoj kraljici i njezinoj "nevjerojatnoj ostavštini" koja je "istinski nadahnula mnoge od nas".

Kralj Charles odao počast kraljici i izrazio vjeru u ljude u božićnom obraćanju narodu

Britanski kralj Charles odao je počast pokojnoj majci, kraljici Elizabeti, u svome prvom božićnom obraćanju narodu otkad je postao kralj, te je govorio o svojoj vjeri u čovječanstvo u "doba velikih briga i nevolja".

Charles je kazao da "svim srcem" dijeli majčinu vjeru u Boga i ljude. Govorio je u kapeli svetog Jurja, posljednjem počivalištu pokojne kraljice, mjestu s kojega je i ona 1999. poslala božićnu poruku.

- To je vjera u sposobnost svakog pojedinca da se s prema drugima odnosi s dobrotom i suosjećanjem te da osvjetljava svijet oko sebe, kazao je Charles. U doba velikih briga i nevolja, bilo zbog rata, gladi i prirodnih katastrofa, ili zbog plaćanja računa i brige oko hrane i topline za obitelj, vidimo ju u ljudskoj dobroti.

Kralj je govor održao na kraju još jedne kaotične godine za Ujedinjeno kraljevstvo, nakon godina koronavirusa i Brexita.

2022. Ujedinjeno Kraljevstvo promijenilo je troje premijera u dva mjeseca a sad se suočava s ekonomskom krizom koja je mnoge natjerala da se obrate bankama hrane i dobrotvornim ustanovama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!