14:22 / 15.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Britanska kraljica prvi put u javnosti od karantene, u posjetu vojnom laboratoriju

Foto: Ben Stansall/Pool via REUTERS

Foto: Ben Stansall/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Kraljica Elizabeta II. prvi se put od ožujka i karantene uvedene zbog pandemije pojavljuje u javnosti prigodom posjeta vojnom laboratoriju Porton Down.
Kraljica Elizabeta II. prvi se put od ožujka i karantene uvedene zbog pandemije pojavljuje u javnosti prigodom posjeta vojnom laboratoriju Porton Down.

Devedesetčetverogodišnja kraljica, koja je provela karantenu u dvorcu Windsor, obavlja svoju dužnost telefonski ili putem videopoziva, u svojoj palači od kada su uvedene restrikcije. Unuk, princ William, bio je s njom prilikom prvog pojavljivanja u javnosti.

Laboratorij u Porton Downu u jugozapadnoj Engleskoj poznat je po tome što je identificirao nervni agens novičok kojim su otrovani bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kćer Julija u obližnjem gradu Salisburyju prije dvije godine.

London je optužio dva ruska agenta za izvođenje napada, što Kremlj odbacuje. Oboje su se nakon nekog vremena oporavili.

Tijekom posjeta kraljica i princ susrest će se s osobljem Porton Downa i drugim vojnim osobljem koje je bilo uključeno u proces identificiranja novičoka, kao i s drugim znanstvenicima koji pomažu vladi prilikom odgovora na pandemiju koronavirusa.

Formalna svrha posjeta je otvoriti novi centar pri laboratoriju u kojem će kraljici i princu biti prikazana forenzička obrada eksploziva. Također će im biti prikazano oružje i taktike koje se koriste u protuobavještajnim operacijama.

Porton Down je osnovan 1916. kao britanski laboratorij kemijskog i biološkog oružja, u kojemu znanstvenici ministarstva obrane provode tajne eksperimente, u koje je uključeno oko 20 tisuća vojnika.

Od 1960-ih Porton Down je usredotočen na razvijanje obrambenih i sigurnosnih tehnologija iako je tajna struktura laboratorija uvijek uzrokovala nagađanja o njegovim aktivnostima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!