22:41 / 09.02.2021.

Autor: P.F./Hina

Britanska policija uhitila bandu hakera koji su pljačkali zvijezde

Hakiranje

Hakiranje

Foto: Ilustracija / Pixabay

Britanska policija uhitila je osam osoba koje su hakirale slavne Amerikance u svrhu ostvarenja imovinske koristi.

Britanka nacionalna kriminalistička agencija (NCA) rekla je da su žrtve hakiranja bile sportske zvijezde, glazbenici i članovi njihovih obitelji u operaciji kojom su kriminalci dolazili u posjed njihovih telefona ili računa.

Banda je tako uspijevala slavnima krasti novac, bitcoine i osobne informacije te hakirati račune svojih žrtava na društvenim mrežama, navodi NCA.

U istrazi su sudjelovale i američka tajna služba te Savezna policija (FBI).

Osumnjčeni uhićeni su u dobi od 18 do 26 osoba, a privedeni su u Engleskoj i Škotskoj.

- Ta je mreža ciljala velik broj žrtava u SAD-u i redovito birala one za koje je pretpostavlja da su unosne mete, kao što su slavni sportaši i glazbenici. Znamo da su ukrali velike svote novca svojim žrtvama, s njihovih bankovnih računa ili bitcoina, rekao je Paul Creffield, čelnik operacije u odjelu za kibernetički kriminal u NCA-i.

Operacija SIM-swapping provodi se tako što se preuzme kontrola nad telefonom žrtve, uglavnom deaktiviranjem SIM kartice njezina mobitela koja se zatim prebaci na SIM karticu nekog člana bande.

Kriminalci zatim resetiraju lozinke na aplikacijama i ostvaruju pristup kontaktima žrtve, bankovnim podacima, elektroničkoj pošti te računima na društvenoj mreži.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!