Britanska vlada i sindikati dogovorili se o konačnoj ponudi plaća

16.03.2023.

18:41

Autor: Hina/I.B.

Prosvjed u Londonu

Prosvjed u Londonu

Foto: Toby Melville / REUTERS

Sindikati koji predstavljaju zdravstvene radnike u Engleskoj u četvrtak su se dogovorili s britanskom vladom o konačnoj ponudi plaća, potencijalno okončavši štrajkove koji su pogodili državnu Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS).

Premijer Rishi Sunak pod rastućim je pritiskom da ugasi najgore radničke nemire od 1980-ih, uz štrajkove koji su unijeli smetnje u svaki aspekt ljudskog života, od zdravstva i prijevoza, pa do škola i graničnih prijelaza.

- Vlada i Vijeće radnika NHS-a završili su pregovore i došli do konačne ponude, rekli su u zajedničkom priopćenju.

- Obje strane vjeruju da to predstavlja poštenu i razumnu nagodbu, dodaje se.

Ponuda uključuje jednokratnu isplatu 2 posto plaće iz 2022. i 2023. godine i povišicu od pet posto za 2023. i 2024. godinu, rekla je vlada. To će se odnositi na više od milijun ljudi, uključujući i one koji nisu dio sindikata.

Sunak je rekao da je "zaista zadovoljan" onime što je nazvao "poštenim sporazumom" dogovorenim nakon nekoliko tjedana pregovora.

- Ono što je važno, sporazum je pristupačan poreznim obveznicima i u skladu je s mojim obećanjem da ću prepoloviti inflaciju, rekao je Sunak.

Sporazum je značajan pomak, a do njega je došlo samo dan nakon što je pola milijuna Britanaca izišlo na štrajk. Prošli mjesec, deseci tisuća sestara i radnika hitne pomoći sudjelovalo je u najvećem štrajku u 75 godina postojanja NHS-a.

Prethodno je vlada rekla da ne može odgovoriti na zahtjeve radnika za većim plaćama kako bi se lakše nosili s porastom inflacije iznad 10 posto. Ministri su rekli da bi to bilo nemoguće priuštiti i da bi inflacija samo skočila.

NHS, koji je besplatan od 1948. godine i izvor ponosa mnogim Britancima, posebno je bio pogođen štrajkovima jer se već borio s nedostatkom osoblja i pokušajima oporavka od pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!