07:38 / 18.11.2020.

Autor: Hina/HRT

Britanska vlada nije bila transparentna u javnoj nabavi u početku pandemije

REUTERS/Simon Dawson

REUTERS/Simon Dawson

Foto: - / REUTERS

Vlada je, želeći se opravdati, rekla da je morala žurno djelovati i nije mogla poštovati propise u vezi s javnom nabavom.
Britanska vlada nije bila transparentna u dodjeljivanju ugovora o nabavi i o uslugama vrijednim 20,1 milijardu eura u okviru pandemije, zaključak je britanskog revizora u izvješću objavljenom danas.

Na početku pandemije vlada je morala žurno kupiti osobnu zaštitnu opremu za bolničko osoblje na veoma napregnutom svjetskom tržištu.

- Priznajemo da su to bile izvanredne okolnosti. No ipak je iznimno važno da te odluke budu valjano dokumentirane i jasne, želi li vlada sačuvati povjerenje javnosti kada je riječ o namjenskom i ispravnom trošenju novca poreznih obveznika- istaknuo je Gareth Davies, ravnatelj Državnog revizorskog ureda (NAO), tijela koje nadzire trošenje javnog novca.

Kako navodi NAO, do 31. srpnja dodijeljeno je više od 8600 ugovora u vrijednosti 20,1 milijardu eura, od čega je 11,7 milijarda ugovoreno bez javnog natječaja. Bio je uspostavljen "kanal visokog prioriteta" kako bi se dala prednost tvrtkama koje su imale preporuku ministarstava, dužnosnika, parlamentarnih zastupnika i javnozdravstvenih čelnika (NHS). Neki ugovori su se dodjeljivali retroaktivno.

Objavljivanje izvješća NAO-a događa se u vrijeme kada oporbene stranke zamjeraju konzervativnoj vladi Borisa Johnsona da je pogodovao osobama bliskim Konzervativnoj stranci i njezinim donatorima u dodjeli unosnih ugovora povezanih s pandemijom.

Vlada je, želeći se opravdati, rekla da je morala žurno djelovati i nije mogla poštovati propise u vezi s javnom nabavom.

Meg Hillier, predsjednica parlamentarnog odbora za javne financije, ocijenila je da bi taj nedostatak transparentnosti mogao biti tek "vrh ledenog brijega".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!