Britanska vlada odbija ponovno uvođenje mjera protiv covida

20.10.2021.

22:46

Autor: P.F./Hina

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid

Foto: Toby Melville / Reuters

Britanska vlada je odbila sve glasnije pozive na ponovno uvođenje mjera protiv covida, poput nošenja maske u zatvorenom, zbog širenja zaraze, odlučivši da će dati prednost cijepljenju i novim lijekovima.

Danas je bilo gotovo 50.000 novozaraženih u Velikoj Britaniji, što je drugi put ovog tjedna da je dosegnuta tako velika brojka, pa je ministar zdravstva Sajid Javid ocijenio da bi se taj broj mogao popeti na 100.000.

Broj umrlih od početka pandemije je 139.000, što je najviše u Europi nakon Rusije.

Udruženje radnika u javnom zdravstvu zatražilo je žurno uvođenje mjera zbog visoke stope zaraženosti, među najvišima u svijetu, zbog čega se strahuje od preopterećenja bolnica.

Ministar zdravstva je pod pritiskom pred novinarima upozorio da bi se broj novozaraženih mogao popeti na 100.000 na dan i priznao da raste pritisak na bolnice, gdje svaki dan primaju gotovo 1000 pacijenata oboljelih od covida-19.

- Međutim, ne planiramo uvoditi plan B koji predviđa mogući povratak maski u zatvorenom, poticanje rada od kuće i zdravstvene propusnice, istaknuo je.

Opetovao je da je cijepljenje i dalje prva crta obrane, istaknuvši da se vlada priprema za sve mogućnosti i neće oklijevati da djeluje ako situacija u bolnicama postane neizdrživa.

Vlada Borisa Johnsona je u srpnju u Engleskoj ukinula većinu restrikcija radi suzbijanja covida nakon dugotrajnog zatvaranja tijekom zime. Škotska, Wales i Sjeverna Irska, koji samostalno odlučuju o svojoj zdravstvenoj politici, i dalje traže da se u zatvorenom nose maske.

Takva liberalna politika dio je hipoteza kojima se tumači sadašnje širenje zaraze među mlađim ljudima. Usto se spominju i niska stopa procijepljenosti malodobnika te sporost u docjepljivanju starijih koji su rano primili prve doze i imunitet im slabi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!