Britanska vlada pokop kraljice platila 161,7 mil. funti

18.05.2023.

17:12

Autor: Hina/Reuters/E.P.C.

Britansku vladu pokop kraljice stajao 161,7 milijuna funti

Britansku vladu pokop kraljice stajao 161,7 milijuna funti

Foto: Hannah McKay / REUTERS

Britanska vlada potrošila je 161,7 milijuna funti (204 milijuna američkih dolara) na državni pogreb kraljice Elizabete Druge, objavilo je ministarstvo financija.

Nakon smrti kraljica Elizabete II., koja je umrla 8. rujna u 96. godini, u Ujedinjenom Kraljestvu bilo je proglašeno 10-dnevno žalovanje koje je završilo državnim sprovodom 19. rujna.


Lijes koji je bio izložen u Westminster Hallu obišlo je oko 250.000 ljudi kako bi odali počast najdugovječnijoj kraljici.


- Prioritet vlade je bio da događaji vezani uz pogreb prođu glatko i nesmetano i s primjerenom dozom dostojanstva te da istovremeno sigurnost građana bude zajamčena u svakom trenutku, napisao je u pismu parlamentu ministar financija John Glen.


Na ministarstvo unutarnjih poslova, zaduženo za održavanje reda i nacionalnu sigurnost, otišao je najveći dio troška - 73,7 milijuna funti.


Gradska policija Londona je na ulicama rasporedila najveći broj policajaca ikada, ističući da je to bila njihova najveća sigurnosna operacija u povijesti.


Na državnom pokopu okupili su se mnogobrojni svjetski čelnici i monarsi. 


Policijsko osiguranje je bilo veće nego na Olimpijskim igrama 2012. i na proslavi kraljičina platinastog jubileja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!