Britanska vlada razočarana što Zelenskom nije dopušteno govoriti na Euroviziji

12.05.2023.

15:15

Autor: Hina/HRT/A.S.

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Britanska vlada izrazila je razočaranje odlukom organizatora natjecanja za pjesmu Eurovizije da ne dopuste ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom obraćanje javnosti u završnici u subotu.

- Premijer smatra da bi bilo korektno dopustiti predsjedniku Zelenskom obraćanje tijekom natjecanja, rekao je glasnogovornik.

- Vrijednosti i slobode za koje se bore predsjednik Zelenski i ukrajinski narod nisu političke, već temeljne, dodao je.

I sami organizatori priznali su to lani kada su isključili Rusiju iz natjecanja, naglašava britanska vlada u izjavi.

Rusija je isključena iz ovogodišnjeg natjecanja kao i 2022. kada je počela agresiju na Ukrajinu.

EBU odbacila zahtjev

Europska radiodifuzijska unija (EBU) koja organizira natjecanje u četvrtak je odbacila zahtjev ukrajinskog predsjednika da se video porukom obrati javnosti u završnoj večeri. 

- Jedan od stupova ovog natjecanja jest njegova apolitična priroda. To načelo zabranjuje političke ili srodne izjave tijekom natjecanja, priopćio je EBU.

Eurovizija se ove godine održava u Liverpoolu na sjeveru Engleske jer je Velika Britanija osvojila drugo mjesto na lanjskom natjecanju i preuzela ulogu domaćina od Ukrajine, koja je pobjednica no nije mogla organizirati događaj zbog ruske invazije. 

Završne večeri u subotu natjecat će se izvođači iz 26 zemalja, među kojima je i Hrvatska koja je ušla u finale, a EBU navodi da je predviđeno izražavanje počasti Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!