16:48 / 16.05.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Britanska vlada sigurna u učinkovitost cjepiva

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock

Foto: Tom Nicholson / REUTERS

Britanska vlada u nedjelju je izvijestila da je sigurna u učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa i u slučaju indijske varijante, čije širenje Ujedinjenim Kraljevstvom zabrinjava, osobito uoči očekivane odluke o ublažavanju dosadašnjih restriktivnih mjera.

Broj novozaraženih koronavirusom, koji se pripisuje indijskoj varijanti, u Britaniji se u samo tjedan dana više nego udvostručio i, po podacima zdravstvenih vlasti, u proteklom tjednu iznosio je 1313. Novi slučajevi zaraze indijskom varijantom koronavirusa uglavnom su koncentrirani na sjeverozapadu zemlje i u području Londona.


- S obzirom na to da su brojni Britanci primili obje doze cjepiva i na temelju ranih laboratorijskih podataka, možemo reći da smo sve sigurniji u to da su cjepiva učinkovita i protiv indijske varijante, rekao je britanski ministar zdravstva Matt Hancock.


Da bi se zaustavilo širenje varijante B1.617.2, koja po mišljenju zdravstvenih vlasti može postati "dominantna", razmak između dviju doza cjepiva (do tri mjeseca) smanjen je na osam tjedana za osobe starije od 50 godina i za one najranjivije, a na virusom najpogođenijim područjima pojačan je probir.


Istaknuvši da je indijska varijanta koronavirusa "očito zaraznija", Matt Hancock je rekao kako postoji opasnost da se među necijepljenim skupinama raširi poput požara.


- Upravo zbog toga moramo cijepiti što više ljudi, posebno onih kod kojih je mogućnost hospitalizacije najvjerojatnija, rekao je ministar. 


Prvu dozu cjepiva je, od pokretanja kampanje cijepljenja početkom prosinca, primilo više od 36 milijuna stanovnika, a gotovo 20 milijuna dobilo je i drugu dozu.


Unatoč pozivima znanstvenika na oprez, britanska vlada procjenjuje da nema nikakvog razloga za odgodu ublažavanja restriktivnih mjera, koje je planirano za ponedjeljak.


To znači da će Britanci ponovno moći odlaziti u kina i kazališta, u pubove i restorane, otvorit će se muzeji i moći će ponovno putovati u inozemstvo.


Prilično snažna cirkulacija indijske varijante koronavirusa mogla bi dovesti u pitanje ukidanje gotovo svih restriktivnih mjera 21. lipnja. Ministar Hancock je rekao da će odluka o tomu biti donesena 14. lipnja.


Znanstveno povjerenstvo koje savjetuje britansku vladu reklo je da bi, ako je ova varijanta zaraznija za 40 - 50 %, ublažavanje restriktivnih mjera u ponedjeljak moglo rezultirati značajnim porastom broja hospitaliziranih, sličnim ili većim od prethodnih vrhunaca zaraze, kada su zdravstvene službe bile na rubu kolapsa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!