21:15 / 17.01.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Britanska vlada zamrzava visinu pretplate za BBC

BBC

BBC

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Britanska vlada priopćila je u ponedjeljak da na dvije godine zamrzava visinu audiovizualne pristojbe i općenito dovela u pitanje takav način financiranja BBC-ja, što je ocijenjeno kao politički napad u trenu kada je Boris Johnson umiješan u skandale.

- BBC je velika nacionalna ustanova koja zauzima jedinstveno mjesto u našoj kulturnoj baštini (...), ali u vrijeme kada se obitelji bore s velikim porastom životnih troškova, ne možemo tek tako tražiti od kućanstava koja teško rade da plaćaju još veću televizijsku pristojbu, rekla je u parlamentu ministrica kulture Nadine Dorries.

Najavila je da će visina pristojbe, koju BBC želi povećati na 180 funti, biti zamrznuta na 159 funti (190 eura) do 2024., a zatim će se "povećavati u skladu s inflacijom u iduće četiri godine".

Dorries je tijekom vikenda na Twitteru dala do znanja da 2027. želi ukinuti pretplatu.

Mjera je podignula buru jer je BBC institucija u Velikoj Britaniji koja prolazi kroz osjetljivo razdoblje, stiješnjena između nastojanja da privuče mlađu publiku, oštrih kritika vlasti zbog navodnog nedostatka objektivnosti i smanjenja proračuna koje je zadnjih godina već dovelo do velikog rezanja troškova.

Richard Sharp,
predsjednik audiovizualne grupacije, i Tim Davie, izvršni direktor, rekli su u priopćenju da su "razočarani" i istaknuli da pretplata odražava "najbolji omjer kvalitete i cijene".

Mediji pišu da je ova odluka dio paketa mjera s populističkim naglascima koja premijeru Borisu Johnsonu treba omogućiti da pridobije glasove baze.

Johnson proživljava najveću krizu od dolaska na vlast u ljeto 2019. nakon otkrića o organiziranju zabava u Downing Streetu dok su u Velikoj Britaniji bile na snazi stroge epidemiološke mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!