Britanska vojska rješava krizu

04.10.2021.

20:29

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Elizabeta Gojan

Kriza u Velikoj Britaniji

Kriza u Velikoj Britaniji

Foto: Jonathan Drake / REUTERS

Britanska vojska prisiljena je rješavati krizu vezanu za gorivo nastalu zbog nedostatka vozača kamiona cisterni. Bit će potrebno više od tjedan dana da se opskrba u zemlji normalizira.

Panična kupnja goriva u Ujedinjenom Kraljevstvu nastavlja izazivati kaotične prizore - vozila su i dalje nagomilana u dugim redovima na benzinskim postajama.

- Ovo je već treća benzinska postaja na kojoj pokušavam. Dakle, jednostavno je užasno. Ništa ne možete učiniti, samo čekati, rekao je Nick Sakutov.

Stanje je toliko ozbiljno da je britanska vlada, već kritizirana zbog kašnjenja, odlučila u pomoć pozvati vojne snage. Oko 200 pripadnika kopnene vojske i Kraljevskih zrakoplovnih snaga angažirano je na isporuci goriva iz skladišta na potrebne lokacije.

- Mislim da je jako važno da zapravo možemo pozvati vojsku u ovakvom trenutku, kao dodatnu potporu, kako bi vratila povjerenje. Jer, stanje se stabilizira, ali nitko se neće pretvarati da se potpuno vratilo u normalu, navodi Sajid Javid, ministar zdravstva Ujedinjenog Kraljevstva.

S radom će odmah početi i više od 65 vozača, plan je taj broj povećati na ukupno 200 zaposlenih, što uključuje i dodatnih 100 vozača.

Kako bi mogli preuzeti posao, vozači su prošli obuku obnavljanja znanja, koja je uključivala sigurnosne postupke, ali i upoznavanje opreme i manevriranje u vožnji.

- U cijelom svijetu nedostaje vozača kamiona, od Poljske do Sjedinjenih Država, čak i u Kini nema ih dovoljno. Ono što želimo vidjeti jesu visoke plaće i visokokvalificirano gospodarstvo, ističe Boris Johnson, premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

Kriza je počela prije više od 10 dana kada je British Petrol ostao bez benzina na brojnim prodajnim mjestima. To je potaknulo vozače da panično nabavljaju naftu za svoja vozila u znatno većim količinama nego inače pa isporuke nisu mogle pratiti potražnju.

- Za sve je u potpunosti kriv Brexit - vrlo sam ljut na našu vladu. Mislim da je stanje beznadno, i strašno je nepristojno što su tražili ljude da dođu i voze kamione do Nove godine. Užasno, kaže Thomas Hewett-Jones.

Mnogi sektori britanskog gospodarstva, uključujući prehrambene tvrtke i trgovce naftom, pogođeni su kroničnim nedostatkom vozača kamiona, za što je transportna industrija okrivila razne faktore - od COVID-a i Brexita do starenja radne snage i poreznih promjena.

Udruga trgovaca naftnim derivatima potvrđuje da je oko 22% benzinskih postaja u Londonu i na jugoistoku zemlje i dalje bez goriva, a moglo bi proći do 10 dana da se zalihe vrate u normalu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!