07:33 / 26.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Britanska vojska uhitila sedmero osumnjičenika nakon izgreda na tankeru

Foto: ilustracija/Astrid Schmid/Pixabay

Foto: ilustracija/Astrid Schmid/Pixabay

Foto: - / -

BBC navodi da su ilegalni putnici, kojih je nazočnost na brodu otkrivena nakon nekog vremena, postali nasilni prema posadi koja se zatvorila u citadelu.
Britanska vojska je sinoć uhitila sedmero osumnjičenika i "preuzela nadzor" nad tankerom na jugu Engleske čijoj su posadi bili zaprijetili ilegalni putnici na brodu, priopćilo je ministarstvo obrane.

Vojnom intervencijom je završena kriza koja je počela desetak sati ranije blizu otoka Wighta.

- Ministarstvo obrane i ministarstvo unutarnjih poslova su na zahtjev policije ovlastili oružane snage da se popnu na brod u La Mancheu kako bi zaštitili živote i brod za koji se sumnjalo da je otet -  objavilo je ministarstvo obrane na Twitteru.

- Oružane snage su preuzele nadzor na brodom i uhitile sedam osoba - navodi isti izvor, dodajući da je posada po prvim informacijama "živa i zdrava".

Policija u Hampshireu je objavila da su redarstvene snage u nedjelju ujutro primile dojavu o zabrinjavajućoj situaciji posade na tankeru Nave Andromeda koji je bio na šest nautičkih milja od otoka Wighta, na jugu Engleske. Policiji je dojavljeno da su ilegalni putnici na brodu "verbalno prijetili" posadi.

Ministar obrane Ben Wallace je u poruci na Twitteru pohvalio hrabrost sudionika intervencije.

- Ljudi su večeras na sigurnom zahvaljujući njihovu trudu - rekao je.

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel pohvalila je u tvitu "brzo i odlučno djelovanje naše policije i naših oružanih snaga koje su preuzele kontrolu nad situacijom zajamčivši sigurnost svima na brodu".

Odvjetnički ured Tatham & Co koji zastupa vlasnike broda izjavio je za BBC da "sasvim sigurno" nije riječ o pokušaju otmice o kojoj su pisali neki mediji.

BBC navodi pozivajući se na izvor blizak brodarskoj kompaniji, da su ilegalni putnici, kojih je nazočnost na brodu otkrivena nakon nekog vremena, postali nasilni prema posadi koja se zatvorila u citadelu, brodsku prostoriju sa sigurnosnim vratima.

- Obalna straža koja je mobilizirala dva helikoptera pomaže policiji - rekla je glasnogovornica.

Lokalni radio Isle of Wight isprva je spominjao mogućnost otmice tankera dugog 228 metara koji plovi pod liberijskom zastavom a prevozi 42.000 tona sirove nafte.

Mreža Sky News objavila je da je brod koji je početkom listopada isplovio iz Nigerije, trebao stići u Southampton u nedjelju ujutro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!