Britanske medicinske sestre u novom štrajku

20.12.2022.

11:03

Autor: HRT/V.G./Hina

Prosvjed u Velikoj Britaniji

Prosvjed u Velikoj Britaniji

Foto: Maja Smiejkowska / Reuters

Britanske medicinske sestre u utorak su po drugi put ovog mjeseca stupile u štrajk, a njihov sindikat zaprijetio je eskalacijom spora oko plaća daljnjim štrajkovima ako vlada ne odgovori na njihove zahtjeve u roku od 48 sati.

Štrajk do 100 tisuća medicinskih sestara bez presedana je u 106 godina dugoj povijesti njihovog sindikata. To tijelo reklo je da nema izbora jer oni jedva spajaju kraj s krajem u vrijeme inflacije koja iznosi više od 10 posto.

Vlada je medicinskim sestrama ponudila oko 4 posto veću plaću i odbila dalje pregovarati o njima, a premijer Rishi Sunak je rekao da bi zahtjev za povećanjem od 5 posto, uz uračunavanje inflacije, bio jednak povećanju od 19 posto, što nije ostvarivo.

- Hajdemo završiti ovo do Božića. Pregovarat ću s njim u bilo kojem trenutku kako bih spriječila da medicinsko osoblje i pacijenti u novu godinu uđu suočeni s neizvjesnošću, rekla je šefica sindikata Kraljevskog koledža za medicinske sestre (RCN) Pat Cullen.

- No ako ova vlada nije spremna učiniti pravu stvar, nećemo imati izbora nego nastaviti u siječnju, a to će biti za duboko žaljenje.

RCN je rekao da vladi daje 48 sati od završetka prosvjeda u utorak da odgovori, prije nego što objavi daljnje datume štrajka.

Britanija se ove zime suočava s valom štrajkova. U srijedu će štrajkati radnici hitne pomoći, pa se vlada priprema iskoristiti vojsku koja će preuzeti vožnju ambulantnih vozila.

- Naša su vrata otvorena za raspravu sa sindikatima o svemu što se odnosi na uvjete rada. Ono što ne možemo učiniti je vratiti se na ponovno otvaranje pitanja plaća, rekao je mlađi ministar zdravlja Will Quince za Sky News.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!