Britanski analitičari: Ukrajinska ofenziva je iznenadila rusku vojsku

03.09.2022.

13:02

Autor: HRT/Hina

Ukrajinski vojnik

Ukrajinski vojnik

Foto: Marienko Andrii / Reuters

Ukrajina provodi ofenzivu širih razmjera u svom južnom dijelu, u pokrajini Herson, čime vrši pritisak na rusku vojsku, objavilo je u subotu britansko ministarstvo obrane na Twitteru.

- Jedna od značajki ove ofenzive je kontinuirano napredovanje na širokoj fronti zapadno od rijeke Dnjepar, s fokusom na tri osovine unutar oblasti Herson koja je pod ruskom okupacijom", izvijestilo je britansko ministarstvo.

Analitičari smatraju da su ove operacije, iako možda u ovom trenutku nemaju direktan cilj, iznenadile Ruse iskoristivši loše stanje u logistici, vodstvu i administraciji.

- Borbe se nastavljaju i na područjima Donbasa i Harkiva, pa će za ruske zapovjednike u sljedećim danima ključna odluka biti gdje rasporediti bilo kakve pričuvne snage koje mogu dovesti, dodalo je britansko ministarstvo u svojoj objavi.

Britansko ministarstvo obrane objavljuje podatke koje prikupljanju njegove tajne službe od početka ruske invazije na Ukrajinu. No, Rusija optužuje Veliku Britaniju za vođenje ciljane kampanje dezinformiranja.

Velika pozornost svjetske javnosti i dalje je na nuklearki Zaporižja koja se nalazi na jugoistoku Ukrajine i trenutno je pod ruskom okupacijom. Na međunarodnoj razini raste zabrinutost zbog opasnosti da bi ova situacija mogla dovesti do nuklearne katastrofe u ukrajinskoj nuklearki, najvećoj u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!