20:46 / 21.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Britanski arhitekt Norman Foster predložio da će obnoviti Harkiv

Norman Foster

Norman Foster

Foto: Vincent West / REUTERS

Britanski arhitekt Norman Foster, poznat po obnovi njemačkog Reichstaga i po Milenijskom mostu u Londonu, ponudio je pomoć u obnovi Harkiva koji je dijelom uništen u ruskoj invaziji.

Zaklada 86-godišnjeg arhitekta objavila je da je Foster u ponedjeljak putem video-konferencije razgovarao s Igorom Terehovom, gradonačelnikom tog drugog najvećeg ukrajinskog grada koji se nalazi na istoku zemlje.

Foster mu je iznio plan za obnovu grada, poznatog po arhitekturi u secesijskom stilu, a u kojem je četvrtina zgrada uništena.

Grad je bio poprište borbi na početku ruske ofenzive, ali je ostao pod ukrajinskom kontrolom.

Foster je istaknuo da želi "okupiti najbolje stručnjake i najbolje talente na svijetu kad je riječ o planiranju, arhitekturi, dizajnu i građevinarstvu" kako bi "odmah" počeli raditi na "renesansi Harkiva".

Rekao je da bi se u prvoj fazi izradio plan "grada budućnosti" koji bi "kombinirao najvrednije i najcjenjenije nasljeđe njegove prošlosti s najpoželjnijim i ekološkim infrastrukturama i zgradama".

Gradonačelnik mu je odgovorio da je vidio njegov rad i da bi rado vidio taj novi napredni stil u svojem gradu.

- Volio bih da imamo središte grada koje bi postalo jedno od znamenitosti Europe, rekao je.

Po njegovim riječima, u gradu je uništeno oko 25 posto zgrada i trebaju mu nove bolnice, škole i jaslice kao i uredi za tehnološki sektor u usponu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!