Britanski carinici najavili četverodnevni štrajk tijekom praznika u veljači

01.02.2023.

00:15

Autor: P.F./Hina/HRT

Britanska granica

Britanska granica

Foto: Gary Perkin / Shutterstock

Britanski carinici u Engleskoj i u Francuskoj stupit će u četverodnevni štrajk tijekom školskih praznika u veljači, priopćio je njihov sindikat, što će prouzročiti neugodnosti svima koji planiraju ići preko La Manchea.

Oko 1000 zaposlenika Border Forcea u Doveru, Calaisu, Coquellesu i Dunkerqueu stupa u štrajk na četiri dana tijekom školskih praznika, od 17. do 20. veljače, navodi sindikat PCS u priopćenju.

Vijest dolazi u trenutku kada se Velika Britanija u srijedu priprema za najveći štrajk u zadnjih deset godina. Očekuje se da će oko pola milijuna ljudi, od učitelja preko javnih službenika do željezničara, prekinuti rad kako bi zatražili povećanje plaće u zemlji koju je zahvatila gospodarska kriza.

Glavni tajnik sindikata PCS-a Mark Serwotka ocijenio je u priopćenju da će štrajkovi najavljeni danas u carinskoj službi imati posljedice za ljude koji se vraćaju s odmora.

Premda je vlada za Božić dovela neobučene vojnike kako bi zamijenili naše visokokvalificirane službenike u zračnim lukama, neće to moći učiniti u Francuskoj, rekao je.

Po njegovim riječima, odgovornost za štrajkove leži na ministrima koji ne žele staviti više novca na stol.

U prosincu je oko 1.200 vojnika mobilizirano u Velikoj Britaniji kako bi zamijenili radnike hitne medicinske službe i granične policajce koji su bili u štrajku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!