Charles III. u Berlinu: Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka stoje uz Ukrajinu

29.03.2023.

Zadnja izmjena 23:15

Autor: I.B./Hina

Princ Charles

Princ Charles

Foto: Ben Birchall/Pool / REUTERS

Britanski kralj Charles III. stigao je u srijedu u Njemačku, u svoj prvi inozemni posjet u svojstvu monarha. U Berlinu je dočekan uz vojne počasti ispred Brandenburških vrata, gdje ga je pozdravio njegov domaćin, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.  Monarh i kraljica supruga u Berlinu će provesti dva dana, a zatim će se uputiti u Hamburg, posljednju etapu posjeta. Posjet britanskog kralja i njegove supruge Camille u Njemačkoj prate opsežne mjere sigurnosti, a zbog velikog broja termina i lokacija koje će posjetiti tijekom trodnevnog boravka, policija u Berlinu i Brandenburgu je u stanju pripravnosti, javljaju njemački mediji.

Poseban doček za posebne goste. Prvi put u povijesti jedan je kralj dočekan visokim vojnim počastima ispred Brandenburških vrata. 


Odabirom europske zemlje za svoje prvo putovanje od dolaska na tron, Charles III. želi pokazati da je Europska unija diplomatski prioritet Ujedinjenog Kraljevstva. 


- Na današnji dan, šest godina nakon što je Velika Britanija napustila Europsku uniju, otvaramo novo poglavlje. Zajedno kao prijatelji i partneri gledamo naprijed. Ovaj posjet počinjemo temom koja je odlučujuća za budućnost svih nas - energetska održivost i zaštita okoliša, rekao je prilikom dočeka njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier. 


Charles III. bit će prvi britanski monarh koji će se obratiti Bundestagu. 


Prije Berlina, s kraljicom suprugom Camilom trebao je posjetiti i Pariz. Ali predsjedniku Emmanuelu Macronu postalo je nemoguće ugostiti kraljevski par dok na ulicama bjesne prosvjedi, a pariške ulice prepune smeća nisu atmosfera za diplomatsko udvaranje, pa je posjet otkazan. Nijemci su zato britanskog kralja dočekali s oduševljenjem, iako su mjere sigurnosti veoma jake.


video thumb

Charles III.: Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka uz Ukrajinu


Britanski kralj Charles III. rekao je na svečanoj večeri u Berlinu da Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka stoje uz Ukrajinu u obrani njezine slobode od ruske agresije te da će činiti sve što može na jačanju anglo-njemčakog prijateljstva.

- Zajedno smo uz Ukrajinu u obrani njezine slobode i suvereniteta pred ničim izazvanom agresijom, istaknuo je.

- Odnosi Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva za mene su jako važne. Mogu vam samo potvrditi da ću tijekom cijele vladavine dati sve od sebe da ojačam veze između nas, rekao je na večeri organiziranoj njemu u čas u rezidenciji njemačkog predsjednika u Berlinu.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, domaćin večer priređene u njegovoj rezidenciji u dvorcu Bellevue, također je izrazio snagu anglo-njemačkog prijateljstva u svojem govoru, prenosi agencija dpa.

Charles III. je kazao da su on i supruga duboko dirnuti toplim dočekom u Njemačkoj. Nijemcima je zahvalio na dirljivim porukama podrške i sućuti nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II. u rujnu.

Kralj je zahvalio Njemačkoj i na tome što je primila više od milijun izbjeglica iz Ukrajine što, kako je istaknuo, tako snažno pokazuje velikodušnost duha njemačkog naroda.

I psi pomažu


Kralj je čelnik jedne države, a kraljevski par je vrlo poznat, što za nas znači visoku sigurnosnu razinu, rekao je predsjednik policijske uprave Berlina Thomas Drechsler na upit agencije Dpa.

Tako će u četvrtak, drugog dana posjeta, kada je na programu i najviše termina, u osiguranju sudjelovati 1.100 berlinskih policajaca.

Pomoć berlinskoj policiji je pristigla i iz drugih saveznih pokrajina, a između ostalog u pomoć stiže i 20 specijalno obučenih psa tragača.

Mnogo je lokacija i vozila koje treba provjeriti zbog eksploziva i za to nemamo dovoljno berlinski pasa, rekao je Drechsler.

U srijedu su se Berlinčani, inače navikli na stalne policijske kolone s blindiranim limuzinama, susreli s novim ograničenjem: zbog toga što je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier svog okrunjenog gosta dočekao neposredno ispred simbola Berlina, Brandenburških vrata, zatvorena je i istoimena stanica podzemne željeznice.

No ovu relativno novu stanicu koriste isključivo turisti i zaposleni u okolnim veleposlanstvima. Sigurnosna razina u ovom dijelu grada je zbog obližnjih vladinih zgrada i predstavništava Velike Britanije, Francuske i SAD-a ionako i u svakodnevici vrlo visoka.

Susret s građanima kao sigurnosni rizik


Odabranim građanima kojima je dopušten ulazak na Pariški trg, kako se zove trg s istočne strane Brandenburških vrata, nije dopušteno unošenje nikakvih opasnih predmeta, u što su uključene i boce.

Neuobičajeni doček Charlesa III. na prostoru uz njemačku znamenitost želja je njemačkog predsjednika, čija se rezidencija, dvorac Bellevue, nalazi nekoliko stotina metara zapadno. No Steinmeier smatra da je dvorište dvorca premalo da bi okupio veći broj građana.

Drechsler kaže kako je jedan od izazova ovog posjeta i velik broj ustanova koje su uključene u sigurnosni dio protokola.

Tu su: predsjednički ured, Bundestag, ured kancelara, policija, sigurnosne službe obližnjih veleposlanstava Velike Britanije, SAD-a i Francuske, te naposljetku hotel Adlon, u kojem će kralj i njegova supruga odsjesti, kaže predstavnik policije.

Posao ne olakšava ni želja kraljevskog para za što više kontakata s građanima. U to je uključen i posjet prihvatnom centru za ukrajinske izbjeglice na bivšem aerodromu Tegel.

U petak berlinski policajci mogu malo odahnuti: tada kralj Charles III. u pratnji njemačkog predsjednika vlakom odlazi u grad na sjeveru Hamburg.

Policijski dužnosnici ipak priznaju da posjet novog britanskog kralja nije tako zahtjevan kao posjet američkog predsjednika ili nedavni posjet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Članovi britanske kraljevske obitelji popularni su u Njemačkoj. Smrt kraljice Elizabete II. prošle godine potaknula je izljeve sućuti njemačkih čelnika i izraze javne žalosti.

Predsjednik Steinmeier i njegova supruga Elke Büdenbender pratit će Karla i Camillu kroz njihov program boravka u Berlinu i Hamburgu.

Porijeklo dinastije Windsor


Uoči posjeta Charlesa III povjesničari ističu višestruku povezanost britanske kraljevske obitelji s Njemačkom, iz koje dinastija Windsor i vuče porijeklo.

Albert von Sachsen-Coburg
Charlesov pra-pradjed , Princ Albert von Sachsen-Coburg, suprug britanske kraljice Victorije je, prema riječima britanskog povjesničara, velik uzor za aktualnog britanskog kralja.

I Charlesovi preci su bili orijentirani prema Njemačkoj kao simbolu za moderno, rekao je McGregor.

Dinastija Windsor se do 1917. zvala Sachsen-Coburg-Gotha ali je zbog antinjemačkog raspoloženja 1917. zbog Prvog svjetskog rata, kralj George V. promijenio ime dinastije.

Njemački mediji posvetili su veliku pozornost posjetu britanskog kraljevskog para, koji će, prema najavama, biti praćen na svakom koraku svog boravka u Njemačkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!