08:40 / 03.04.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Ministar: Britanija bi mogla izgraditi do sedam nuklearnih elektrana

Britanija bi mogla izgraditi do sedam nuklearnih elektrana

Britanija bi mogla izgraditi do sedam nuklearnih elektrana

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Velika Britanija bi mogla izgraditi do sedam novih nuklearnih elektrana u sklopu radikalne ekspanzije domaće energije nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekao je ministar poduzetništva, energetike i industrijske strategije Kwasi Kwarteng za Sunday Telegraph.

- Postoji svijet u kojemu imamo šest ili sedam postrojenja u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2050. godine, rekao je Kwarteng.

Sunday Telegraph navodi da su se ministri složili da se uspostavi novo razvojno tijelo nazvano Great British Nuclear kako bi identificirali lokacije, smanjili birokratske prepreke kako bi se ubrzao proces planiranja i okupili privatne tvrtke za vođenje svakog postrojenja.

Očekuje se da će nova britanska strategija energetske sigurnosti, koja će biti predstavljena u četvrtak, obvezati vladu na potporu izgradnji najmanje dvije nove velike nuklearne elektrane do 2030. godine uz male modularne reaktore, piše list. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!