22:21 / 17.01.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Britanski ministar obrane: Opskrbit ćemo Ukrajinu oružjem za obranu od Rusije

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Press Service of the 92nd Separate Mechanized Brigade / Reuters

Velika Britanija će opskrbiti Ukrajinu novim paketom oružja kako bi joj pomogla povećati obrambene kapacitete dok je suočena s prijetećim ponašanjem Rusije, kazao je u ponedjeljak britanski ministar obrane Ben Wallace.

- Donijeli smo odluku o opskrbi Ukrajini lakim protuoklopnim obrambenim sustavima oružja, rekao je Wallace britanskim parlamentarcima.

Wallace je pozvao svog ruskog kolegu da posjeti London u sljedećih nekoliko tjedana kako bi razgovarali o krizi.

- To nisu strateška oružja i nisu prijetnja Rusiji, već su za korištenje u samoobrani, dodao je.

U obraćanju britanskom parlamentu Wallace je rekao da su prvi sustavi već isporučeni u ponedjeljak i malen broj Britanaca uvježbat će u kratkom roku Ukrajince.

Wallace nije specificirao koliko je komada tog oružja poslano, ali je objasnio kakve je prirode.

- To nije strateško oružje i nije prijetnja Rusiji. Ono se koristi u samoobrani.

Ti su sustavi "kratkog dometa... međutim (...) ako tenkovi uđu u Ukrajinu, izvedu invaziju, to će oružje biti dio samoobrane", rekao je.

Wallace je kazao i da je pozvao ruskog kolegu po dužnosti Sergeja Šojgua da posjeti London idućih tjedana kako bi razgovarali o krizi o ne zna hoće li poziv biti prihvaćen.

- Trenutačni jaz velik je, ali nije nepremostiv. Još se nadam da će diplomacija prevladati. Izbor je na predsjedniku (Vladimiru) Putinu, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!