Britanski ministar obrane podnio ostavku, vlada imenovala zamjenika

31.08.2023.

09:58

Autor: B.B.B./HRT/Reuters

Britanski ministar obrane u ostavci Ben Wallace

Britanski ministar obrane u ostavci Ben Wallace

Foto: I T S / Shutterstock

Ben Wallace potvrdio je svoju ostavku na mjesto ministra obrane u četvrtak u pismu Rishiju Sunaku, ponudivši vladi svoju kontinuiranu potporu, upozoravajući britanskog premijera da ne gleda na obranu kao na "diskrecijsko trošenje".

Ben Wallace, koji je pomogao voditi britanski odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, rekao je prošlog mjeseca da želi odstupiti nakon četiri godine na toj ulozi i da će dati ostavku kao zastupnik na sljedećim nacionalnim izborima kako bi iskoristio nove prilike.

Smatran snažnim zagovornikom povećanja potrošnje na oružane snage, Wallace se nadao da će biti potencijalni nasljednik glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, ali je Stoltenbergov ugovor produljen za još jednu godinu.

U svom službenom pismu o ostavci, Wallace je obnovio apel vladi da se ne okreće obrani kako bi smanjila potrošnju.

- Ministarstvo obrane vratilo se na put da ponovno postane svjetska klasa s ljudima svjetske klase, napisao je.

- Znam da se slažete sa mnom da se ne smijemo vratiti u dane kada se na obranu gledalo kao na diskrecijsku potrošnju vlade, a uštede su postizane ispuštanjem, rekao je.

Rishi Sunak je pohvalio Wallacea za ovaj rad, rekavši u pismu kao odgovor: "Služili ste našoj zemlji na tri najzahtjevnija mjesta u vladi: ministru obrane, ministru sigurnosti i ministru Sjeverne Irske."

- U potpunosti razumijem vašu želju da odstupite nakon osam godina zahtjevnih ministarskih dužnosti, rekao je.

Britanska vlada za novog je ministra obrane imenovala bivšeg ministra energetike Granta Shappsa.

Politički put i kontroverze


Bivšeg kapetana britanske vojske, pedesettrogodišnjeg Wallacea, njegov prijatelj i saveznik, bivši premijer Boris Johnson, imenovao je ministrom obrane 2019. nakon što je obnašao niže ministarske uloge u prethodnim vladama.

Wallace je, zajedno s Johnsonom, ubrzo postao gorljivi pristaša Ukrajine nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega prošle godine, nagovarajući druge nacije da pomognu ispuniti zahtjeve za oružjem koje je uputio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Pokazao je i frustriranost time što ranije ove godine, nije dobio mjesto glavnog tajnika NATO-a. Na summitu vojnog saveza prošlog mjeseca, rekao je da Ukrajina mora pokazati zahvalnost i da svoje saveznike ne tretira kao "Amazonku".

Kasnije je na ukrajinskom jeziku na Twitteru rekao da su njegovi komentari "donekle krivo predstavljeni" te je umjesto toga želio naglasiti da odnos Londona s Kijevom nije transakcijski nego više partnerski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!