14:56 / 03.04.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Britanski ministar poziva na smirivanje u Belfastu

Belfast/ilustracija

Belfast/ilustracija

Foto: Marboon / Pixabay

Britanski ministar za Sjevernu Irsku Brandon Lewis apelirao je na smirivanje situacije, nakon nereda u lojalističkom djelu Belfasta. Lewis je opisao nerede kao "potpuno neprihvatljive".

Osam policajaca ozlijeđeno je sinoć, nakon što je na njih skupina, većinom mladića, bacala boce, cigle i petarde u ulici Sandy Row.

- Nasilje nikad nije rješenje. Nema mjesta za nasilje u društvu - poručio je Lewis.

- To je nepoželjno, neopravdano i potpuno podupirem apel PSNI-a (sjevernoirska policija) za smirivanjem - kazao je, dodavši da su njegove misli uz osam stradalih policajaca.

Prethodno su četiri noći za redom zabilježeni neredi u Watersideu, unionističkom djelu Londonderryja, drugog najvećeg grada u Sjevernoj Irskoj.

Lojalisti su gnjevni zbog sporazuma, nakon brexita, između Londona i Bruxellesa, kojim je stvorena barijera između Sjeverne Irske i Velike Britanije.

Tenzije su se dodatno rasplamsale ovoga tjedna nakon odluke da se ne podigne tužba protiv 24 političara irsko nacionalističkog Sinn Feina koji su prisustvovali velikom sprovodu, usprkos epidemiološkim mjerama.

Sve glavne unionističke stranke traže ostavku šefa sjevernoirske policije Simon Byrne jer je, kako tvrde, izgubio povjerenje njihove zajednice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!