18:40 / 16.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Britanski ministar: Prerano je za ukidanje mjera

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji bliži se svom vrhuncu, no prerano je za ukidanje restriktivnih mjera jer bi virus mogao ponovno pobjesniti, rekao je britanski ministar zdravlja Matt Hancock.
Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji bliži se svom vrhuncu, no prerano je za ukidanje restriktivnih mjera jer bi virus mogao ponovno pobjesniti, rekao je britanski ministar zdravlja Matt Hancock.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima petu najveću službenu brojku smrtnih slučajeva od covida-19, nakon Sjedinjenih Država, Italije, Španjolske i Francuske, no taj broj se odnosi samo na one koji su preminuli u bolnicama, a stvarni broj je vjerojatno puno veći.

- Smatramo da je prerano da donosimo promjene, ističe Hancock.

- Kad bi sada ukinuli sve mjere virus bi opet pobjesnio, a to ne smijemo dopustiti, naglašava. 

Dok se premijer Boris Johnson u rezidenciji izvan grada oporavlja od covida-19 i nastalih komplikacija koje su ga skoro koštale života, britanska vlada u četvrtak razmatra što činiti dalje oko uvedenih mjera. Svoju odluku će otkriti kasnije tijekom dana.

Sunce će ponovno sjati

Broj mrtvih od covida-19 u Velikoj Britaniji u posljednja 24 sata je narastao za 861, na sveukupno 13,7 tisuća žrtava. Širi podaci koji bi uključivali preminule u domovima za starije i nemoćne i kod svojih kuća će tu brojku znatno podići.
No, u moru crnih vijesti ima i onih pozitivnih.

Tom Moore, 99-godišnji britanski ratni veteran, u četvrtak je napravio i stoti krug oko svog vrta, prikupivši svojom akcijom 12 milijuna funti za zdravstvene usluge.

Svima onima kojima je trenutno teško: sunce će vas opet obasjati i oblaci će otići, poručio je.

Najstrože mjere restrikcije u mirnodopskom razdoblju zatvorile su većinu svjetskog gospodarstva, a Britanci su suočeni s prijetnjom najveće ekonomske depresije u tri stoljeća.

Svjetski čelnici razmatraju kako postepeno otvoriti gospodarstva svojih država, no epidemiolozi upozoravaju kako bi drugi val zaraze mogao ugroziti starije i one sa slabijim zdravljem.

Neil Ferguson, profesor biomatematike s londonskog Imperial Collegea i savjetnik britanske vlade, tvrdi kako će mjere u nekom obliku morati biti na snazi do razvoja cjepiva.

- Ako previše ublažimo mjere vidjet ćemo rast broja zaraženih, rekao je za BBC radio.

- Ako želimo otvoriti škole i vratiti ljude na posao, moramo na druge načine održati zarazu niskom, zaključio je.

Raab: mjere u Britaniji na snazi još najmanje 3 tjedna

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, koji mijenja premijera Borisa Johnson dok se ne oporavi,  rekao je kako je prerano za ukidanje restriktivnih mjera i najavio njihovo produženje za još najmanje tri tjedna.

Došli smo predaleko, izgubili previše voljenih i previše toga žrtvovali da bismo sada ublažili mjere, posebice u trenutku kada počinjemo dobivati dokaze da one djeluju, istaknuo je ministar.

Postoji svjetlo na kraju tunela. No sad smo u delikatnom i opasnom razdoblju u ovoj pandemiji. Ako se požurimo s ublažavanjem mjera koje su na snazi mogli bismo riskirati sve žrtve i napredak koji je postignut, istaknuo je Raab.

Objavio je da će karantena u Britaniji trajati još najmanje tri tjedna.
BBC prenosi ministrov naglasak da će na odluku vlade o ublažavanju mjera utjecati nekoliko čimbenika.

To su vladina procjena o spremnosti Nacionalne zdravstvene službe (NHS) na potencijalno novo širenje, zatim dokazi o konzistentnom padu broja preminulih i novozaraženih, te sigurnost da ukidanje restrikcija neće izazvati novo nekontrolirano širenje epidemije.

Raab, ministar zamjenjuje premijera Borisa Johnsona dok se on ne oporavi od covida-19, istaknuo je i da je neodgovorno davati procjene kada bi se mjere mogle ukinuti i da za to ne postoji vremenski okvir.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima petu najveću službenu brojku smrtnih slučajeva od covida-19, nakon Sjedinjenih Država, Italije, Španjolske i Francuske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!