18:03 / 21.11.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Britanski ministar zdravstva: London neće razmatrati obvezno cijepljenje

London neće razmatrati obavezno cijepljenje

London neće razmatrati obavezno cijepljenje

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Obavezno cijepljenje protiv koronavirusa nije nešto što će britanska vlada ikad razmatrati, rekao je ministar zdravstva Sajid Javid.

Njegovi komentari dolaze u vrijeme kad su diljem Europe prosvjednici izišli na ulice protiveći se strožim restrikcijama uslijed porasta broja zaraženih.

Austrija je najavila planove obaveznog cijepljenja dok se zemlja nosi s nižom procijepljenošću.

Samo dvije trećine njihove populacije su dosad cijepljene te je vlada rekla da će cijepljenje biti obavezno od 1. veljače.

Javid je rekao da je Britanija "sretna" što ima manje oklijevanja po pitanju cijepljenja od drugih zemalja.

Govoreći u BBC-jevoj emisiji "Andrew Marr Show", rekao je:

- Na Austriji je, i drugim zemljama, da odluče što trebaju napraviti. Sretni smo što u ovoj zemlji, iako imamo oklijevanja po pitanju cijepljenja, to je manje nego što viđamo na drugim mjestima. Samo razmišljam praktično, uzimanje cjepiva trebalo bi biti pozitivan izbor. Ako ljudi oklijevaju, trebamo raditi s njima i ohrabriti ih. U smislu obaveznog cijepljenja za opću populaciju, mislim da to nije nešto što ikad trebamo razmatrati.

Vlada je rekla da do 1. travnja zdravstveni radnici na prvoj crti i preostali radnici u sustavu socijalne skrbi moraju primiti obje doze cjepiva.

U međuvremenu, Javid je rekao da su trenutni fokus programa za cijepljenje dodatne doze cjepiva - koje su proširene na ljude iznad 40 godina - te druga doza cjepiva za šesnaestogodišnjake i sedamnaestogodišnjake.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!