Britanski ministar zdravstva ne očekuje nova zatvaranja zbog covida

15:36 / 12.09.2021.

Autor: V.K/Hina/HRT

Sajid Javid, ministar zdravstva Velike Britanije

Sajid Javid, ministar zdravstva Velike Britanije

Foto: Jeff Overs / BBC/Handout via REUTERS

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid izjavio je u nedjelju kako ne očekuje nova zatvaranja u borbi protiv covida-19 i isključio je mogućnost korištenja potvrda o cijepljenju kao uvjeta za sudjelovanje ljudi na masovnim događanjima.

- Ne očekujem više zatvaranje. Mislim da bi bilo koji ministar zdravstva u svijetu bio neodgovoran kad bi sve isključio, ali ja jednostavno ne vidim kako bismo došli do još jednog zatvaranja, rekao je on za BBC.

Upitan o potvrdama o cijepljenju za sudjelovanje na masovnim događajima, Javid je dodao da o tome zasad nema riječi.

- Ono što mogu reći jest da smo to dobro razmotrili i da to trebamo imati kao moguću opciju, ali sa zadovoljstvom mogu reći da nećemo ići dalje s tim planovima, naglasio je.

Također je rekao da se želi "riješiti" PCR testova za putnike što je prije moguće.

Javid je dodao da će vlada ostati "oprezna", ali da "program cijepljenja, naš program testiranja, program praćenja, novo liječenje... to je sve naš zid obrane i iako ima puno virusa uokolo, to djeluje".

Britanija, koja je po službenom broju mrtvih od posljedica covida među najgorima u svijetu, zabilježila je porast broja slučajeva u zadnjih nekoliko mjeseci nakon ublažavanja ograničenja u srpnju.

Premijer Boris Johnson u utorak će predstaviti svoje planove za upravljanje pandemijom covida-19 u zimskim mjesecima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!