12:19 / 24.06.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Britanski ministar: Želimo omogućiti ljudima putovanja

COVID-19

COVID-19

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Britanija želi omogućiti svojim stanovnicima da na odmor putuju izvan zemlje, ali nove varijante koronavirusa otežavaju planove ublažavanja mjera, rekao je u četvrtak ministar zaštite okoliša George Eustice.


Eustice je upitan na Sky Newsu hoće li Britanci moći ljetovati na španjolskim otocima ove godine, nakon špekulacija da bi restrikcije za putovanja na Ibizu i Mallorcu, popularna odredišta za Britance, mogle biti ublažene. "Gledajte, osobno želim da budemo u poziciji koja nam omogućava da podržimo one koji žele putovati. Nitko ne voli drakonske mjere koje smo morali uvesti ove godine", rekao je.


Državni tajnik za promet Grant Shapps objavit će ažurirani popis u četvrtak, iz kojeg će se vidjeti jesu li nove zemlje dodane na britansku zelenu listu za sigurna putovanja, kazao je Eustice. Malta i portugalski otok Madeira spominju se u tom kontekstu.


Trenutno postoji samo 11 "zelenih" destinacija u koje Britanci mogu putovati bez obvezne izolacije po povratku u zemlju, zbog čega turističke agencije de facto ne rade, usprkos ublažavanju mjera u zemlji.


Postoji i dodatni izazov jer bi europske destinacije mogle početi ograničavati ulazak u zemlju Britancima. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u srijedu kako bi voljela da i druge zemlje traže obveznu izolaciju za zemlje, poput Velike Britanije, u kojima je značajna indijska varijanta koronavirusa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!