16:02 / 14.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Britanski obavještajci štite rad na cjepivu protiv bolesti COVID-19

Foto: UK Government/Handout via REUTERS

Foto: UK Government/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Britanski obavještajci nastoje zaštititi rad na cjepivu protiv bolesti COVID-19 od neprijateljskih sila koje pokušavaju ukrasti ili sabotirati istraživanja.
Britanski obavještajci nastoje zaštititi rad na cjepivu protiv bolesti COVID-19 od neprijateljskih sila koje pokušavaju ukrasti ili sabotirati istraživanja, izjavio je ravnatelj MI5.

-
Rusija odobrila još jedno cjepivo    
- Rekordnih 748 novooboljelih, četiri osobe preminule   

Potencijalno cjepivo sveučilišta Oxford, koje ima ugovor o licenciji s AstraZenecom, u kasnoj je fazi ispitivanja, a cjepivo koje razvija Imperial College u Londonu u ranoj je fazi kliničkih ispitivanja.

- Jasno je da je globalna korist od prvog upotrebljivog cjepiva protiv ove smrtonosne bolesti velika, tako da možemo očekivati da bi niz aktera diljem svijeta bio prilično zainteresiran za to istraživanje, rekao je novinarima glavni ravnatelj sigurnosne službe Ken McCallum.

McCallum je u svojoj prvoj izjavi otkako je u ožujku imenovan novim šefom MI5, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo u karanteni, rekao da postoji niz prijetnji radu cjepiva.

Istaknuo je dvije opasnosti, "pokušaji krađe jedinstvenog intelektualnog vlasništva generiranog u tom istraživanju ili potencijalno petljanje s podacima", kazao je.

- Drugi rizik kojega moramo biti svjesni je mogućnost da netko pokuša posijati sumnju u integritet istraživanja, istaknuo je.

Britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC) objavio je u srpnju da hakeri uz podršku ruske države pokušavaju ukrasti cjepivo protiv bolesti COVID-19 i postupke istraživanja od akademskih i farmaceutskih institucija diljem svijeta.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na globalnoj razini razvija se i testira više od 150 potencijalnih cjepiva kako bi se zaustavila pandemija, a 42 cjepiva ispituju se na ljudima.

MI5, osnovan 1909. kao dio vojnoobavještajne službe protiv njemačkih špijuna uoči I. svjetskog rata, zadužen je za zaštitu britanske nacionalne sigurnosti. Glavna mu je zadaća suzbijanje međunarodnog terorizma, iako je ujedno protuobavještajna agencija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!