08:34 / 15.06.2020.

Autor: Hina

Britanski premijer brani Churchilla i kritizira iskrivljavanje povijesti

John Nguyen/Pool via REUTERS

John Nguyen/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Johnson je stao u obranu svoga prethodnika Winstona Churchilla, poručivši da je "apsurdno i za osudu to što je kip bivšeg ratnog premijera bio ugrožen".
Britanski premijer Boris Johnson, u trenutku dok u javnosti traje sporenje o uklanjanju kipova povijesnih osoba, poručio je da Britanija ne može "fotošopirati" svoje društveno okruženje i kompleksnu povijest jer bi to iskrivilo britansku povijest.

-
Ako počnemo brisati povijest i uklanjati slike svih osim onih čija su stajališta u skladu s našima, uključujemo se u veliku laž, iskrivljavanje naše povijesti, napisao je Johnson u listu Telegraph.

Johnson je stao u obranu svoga prethodnika Winstona Churchilla, poručivši da je "apsurdno i za osudu to što je kip bivšeg ratnog premijera bio ugrožen".

- Bio je heroj i mislim da neću biti sam u poruci da ću se oduprijeti sa svakim svojim dahom svakom pokušaju uklanjanja kipa s Parliament Squarea i što se prije ukloni zaštita oko njega, to bolje.

Prosvjednici koji su izašli na ulice nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je preminuo nakon što je na njegovu vratu klečao bijeli američki policajac, mnoge spomenike povijesnim osobama proglasili su antirasističkima, stavljajući kipove u središte borbe protiv britanske imperijalne prošlosti.

Ovog je mjeseca kip Edwarda Colstona, koji se u 17. stoljeću obogatio na trgovini robljem, srušen i bačen u more u lučkom gradu Bristolu. Johnson cijeni Churchilla i osobe bliske sadašnjem premijeru kažu da mu je slavni prethodnik uzor. Churchill je iznosio rasistička i anitsemitska stajlišta i kritičari ga optužuju da je uskraćivao hranu Indiji tijekom gladomore 1943., kada je umrlo više od dva milijuna ljudi, piše britanska agencija Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!