Johnson podlegao snažnoj pobuni unutar Konzervativne stranke

07.07.2022.

19:30

Autor: Tamara Marković/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Nastavlja se politička drama u Velikoj Britaniji. Nakon što se pokušao suprotstaviti pritiscima vlastitih ministara da se povuče - premijer Boris Johnson podlegao je snažnoj pobuni unutar Konzervativne stranke. Nezadovoljstvo načinom na koji vodi zemlju kulminiralo je odlaskom niza suradnika. Johnson je ipak podnio ostavku. Ali na mjestu čelnika stranke. Na čelu vlade namjerava ostati do jeseni, dok konzervativci ne izaberu novo vodstvo.

Slavna crna vrata u Downing Streetu broj 10. Oko 13 sati po londonskom vremenu kroz njih je pred novinare izašao Boris Johnson i javnosti najavio da odlazi, ali tek kada mu odrede nasljednika. Bliski suradnici navode da je premijer sam sebi poricao istinu dok se njegov politički svijet urušavao.

- Posljednjih nekoliko dana pokušavao sam uvjeriti svoje kolege da bi bilo ekscentrično mijenjati vladu sada kada ispunjavamo toliko toga i kada po anketama zaostajemo samo nekoliko bodova. Gospodarska situacija teška je i na domaćem i na međunarodnom planu. Žao mi je što nisam uspio u svojem uvjeravanju, ali kao što smo mogli vidjeti u Westminsteru, instinkt stada je moćan. Prijatelji moji, u politici nitko nije nezamjenjiv, rekao je Boris Johnson, britanski premijer.

Bivši novinar, zastupnik u parlamentu i gradonačelnik Londona, u premijersku fotelju zasjeo je 2019. uz obećanje da će Brexit obaviti do kraja. Na izborima je pobijedio nikad viđenom potporom glasača. Tri godine mandata popraćane su nizom skandala. Ovaj posljednji u kojem je Johnson znao za seksualne optužbe protiv zamjenika šefa konzervativaca bio je kap koja je prelila čašu. Zbog te su afere deseci ministara i dužnosnika počeli odlaziti jedan po jedan, zazivajući ostavku svog šefa. Dok se vlada raspadala, Boris Johnson pokušavao je izbjeći neizbježno.

- A vi, britanska javnosti, znam da je među vama mnogo onih kojima je laknulo, a možda i onih koji će biti razočarani. Želim da znate koliko sam tužan jer se odričem najboljeg posla na svijetu, dodao je Johnson.

Iako je prvotno uživao veliku popularnost, dio naroda smatra da najbolji posao na svijetu i nije obavljao baš najbolje. Brexit, kriza izazvana koronavirusom, inflacija zbog rata u Ukrajini, afere, puč u vlastitoj stranci. Prozivan je za populizam i nedostatak jasne političke filozofije.

Prije samo nekoliko tjedana Johnson je jedva preživio glasovanje o povjerenju kada je 41 posto konzervativnih zastupnika željelo njegov opoziv. Laburisti poručuju da Johnson ne smije ostati na vlasti do jeseni, nego treba otići odmah. Zazivaju nove opće izbore.

- Što je previše, previše je. Promjena koja nam treba nije nova osoba na čelu Torijevske stranke, nego nešto mnogo dublje od toga. Potrebna nam je promjena vlade i novi početak za Britaniju, rekao je Keir Starmer, čelnik Laburističke stranke.

Među imenima potencijalnih nasljednika spominju se britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, ministar obrane Ben Wallace, bivši ministar financija Rishi Sunak, te novi Nadhim Zahawi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!