Britanski premijer ponudio program uvježbavanja ukrajinskih vojnika

20:53 / 17.06.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Johnson i Zelenski

Johnson i Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Britanski premijer Boris Johnson je na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u petak ponudio pokrenuti veliku operaciju uvježbavanja do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana, poručeno je iz njegovog ureda.


- Moj današnji posjet, usred ovog rata, ima poslati jasnu i jednostavnu poruku ukrajinskom narodu: Ujedinjeno Kraljevstvo je uz vas i bit ćemo uz vas dokle god konačno ne pobijedite, rekao je Johnson, koji je u petak boravio u nenajavljenom posjetu ukrajinskom glavnom gradu Kijevu.

Ured britanskog premijera je rekao da bi operacija pod britanskim vodstvom obučavala i uvježbala ukrajinske vojnike kako bi se ubrzalo njihovo razmještanje, obnovile njihove snage i osnažio njihov otpor.

Johnsonov drugi posjet Kijevu, otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin započeo svoju agresiju na Ukraijnu u veljači, dogovoren je u tajnosti tijekom posljednjih nekoliko dana.

- Dok ukrajinski vojnici ispaljuju britanske rakete u obrani vašeg nacionalnog suvereniteta, čine to i u obrani istih onih sloboda koje mi uzimamo zdravo za gotovo. Zbog toga sam predsjedniku Zelenskiju ponudio novi, veliki program uvježbavanja koji bi mogao promijeniti ravnotežu ovog rata - iskorištavanjem najsnažnije sile, ukrajinske odlučnosti za pobjedom, poručio je Johnson.

- Dva mjeseca nakon mog prošlog posjeta, ukrajinska hrabrost, odlučnost i otpornost su veći nego ikad i znam da će neslomljiva čvrstoća dugo nadživjeti tašte ambicije predsjednika Putina, dodao je Johnson.

Johnson i predsjednik Zelenski su također raspravljali o tome kako UK može pomoći okončati rusku blokadu izvoza žitarica, zbog koje postoje strahovi da bi mogla dovesti do porasta gladi u svijetu.

- Mnogo dana ovog rata je dokazalo da je podrška Velike Britanije Ukrajini čvrsta i odlučna. Drago mi je opet vidjeti velikog prijatelja naše zemlje Borisa Johnsona u Kijevu, napisao je Zelenski na Telegramu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!