14:14 / 18.07.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Britanski stručnjak: Sto tisuća slučajeva zaraze dnevno gotovo je neizbježno

Mladi u redu za cijepljenje u Londonu

Mladi u redu za cijepljenje u Londonu

Foto: Henry Nicholls/File Photo / REUTERS

Znanstveni savjetnik britanske vlade uoči ukidanja epidemioloških mjera u Engleskoj rekao je kako je gotovo neizbježno da će broj novih slučajeva zaraze koronavirusom dosegnuti sto tisuća dnevno, uz tisuću hospitaliziranih.

Neil Ferguson, profesor na londonskom Imperial Collegeu i član znanstvene savjetodavne skupine za hitne situacije britanske vlade (Scientific Advisory Group for Emergencies, SAGE), rekao je za BBC da se navedeni brojevi mogu i dvostruko povećati, no da je to znatno manje izvjesno.

Na pitanje u kojem će smjeru zemlju odvesti ukidanje epidemioloških mjera, Ferguson je rekao: To je teško reći sa sigurnošću, no mislim da je sto tisuća slučajeva dnevno gotovo neizbježno.

Ferguson je istaknuo da se ublažavanje mjera podudara s početkom školskih praznika, kada će kontakata među tinejdžerima biti mnogo manje.

Iako je naglasio da je vrlo teško iznijeti precizna predviđanja, naveo je da bi dnevno moglo biti oko tisuću hospitaliziranih zbog COVID-a.

- Gotovo je sigurno da ćemo imati oko sto tisuća slučajeva dnevno. Pravo je pitanje - hoće li ti brojevi biti udvostručeni ili još veći. Tu kristalna kugla više ne radi. Možemo imati i dvije tisuće hospitaliziranih dnevno te dvjesto tisuća slučajeva, ali to je znatno manje izvjesno, rekao je Ferguson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!