Britanski sud: Izgon migranata u Ruandu je zakonit

19.12.2022.

13:11

Autor: HRT/V.G./Hina

Britanski sud: izgon migranata u Ruandu je zakonit

Britanski sud: izgon migranata u Ruandu je zakonit

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Visoki sud u Londonu ocijenio je u ponedjeljak da je vrlo kontroverzan zakonski prijedlog o izgonu tražitelja azila u afričku državu Ruandu zakonit i time je donio pobjedu konzervativnoj britanskoj vladi u vrijeme rekordno visokog broja pokušaja ilegalnih prelazaka preko La Manchea.

Sud je zaključio da je britanska vlada postupila po zakonu kada je donijela mjere kako bi tražitelje azila poslala u Ruandu te da se njihov zahtjev treba rješavati u Ruandi, a ne u Velikoj Britaniji, navodi se u sažetku presude koji je objavio visoki sud.

Mjere koje je donijela vlada u Londonu ne kose s Konvencijom o izbjeglicama, ustvrdio je Visoki sud.

U travnju je vlada Borisa Johnsona zaključila sporazum s Ruandom o izgonu u tu zemlju migranata koji su ilegalno ušli u Veliku Britaniju.

Ta je politika trebala obeshrabriti migrante u pokušajima da ilegalno dođu do Britanije čamcima preko kanala La Manche.

Nikakav izgon još nije proveden jer je prvi let s migrantima bio zaustavljen nakon odluke Europskog suda za ljudska prava, no vlada premijera Rishija Sunaka nastavlja politiku prethodnih vlada.

Odluka donesena u ponedjeljak odnosi se na zahtjeve koje su podnijele organizacije za pomoć migrantima kao što su Care4Calais, Detention Action i Asylum Aid kao i sindikat javnih službi PCS.

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) interveniralo je ističući da zemlja prijema kandidata za azil mora imati "minimum pouzdanog i pravednog sustava" za azil, a što Ruanda nema i zato bi takva politika vodila "teškim rizicima i kršenjima" Konvencije UN-a za prava izbjeglica.

Britanski konzervativci stavili su borbu protiv ilegalne imigracije u samo središte svoje kampanje za brexit, no danas je broj migranata koji pokušavaju prijeći kanal najveći dosad.

Od početka godine 45.000 migranata stiglo je na britansko tlo u odnosu na 28.526 u 2021. godini.

Četiri migranata, a među njima adolescent, poginula su u pokušaju prelaska 14. prosinca, nekih godinu dana nakon pogibije 27 ljudi na istoj ruti.

Sindikat PCS cijenio je da je progon kandidata za egzil nemoralan  i protuzakonit.

Organizacija Care4Calais smatra taj zakonski prijedlog okrutnim.

- Izbjeglice su pretrpjele užase rata, mučenja i progona i sada im prijeti golema trauma izgona u nepoznatu budućnost. To će u njih izazvati strah, tjeskobu i nemjerljivu nesreću.

Na ročištu su odvjetnici vlade tvrdili da će sporazum s Ruandom osigurati migrantima koji će biti izgnani postupak da se njihova kandidatura za azil obradi na siguran i učinkovit način.

Početkom listopada, ministrica unutarnjih poslova s krajnje desnog krila, Suella Braverman, rekla je da je njezin božićni san "vidjeti zrakoplov koji polijeće... za Ruandu".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!