Britanski vlakovi zaustavljeni u drugom štrajku željeznica u tjedan dana

30.07.2022.

13:26

Autor: HRT/Hina/Reuters

Željeznica u štrajku

Željeznica u štrajku

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

Oko 5000 strojovođa u gotovo četvrtini britanske željezničke mreže stupilo je danas u štrajk, u sklopu kampanje za veće plaće nakon što je stopa inflacije u zemlji dosegnula najveću razinu u 40 godina.

Dvadesetčetverosatni štrajk, u organizaciji sindikata strojovođa ASLEF, drugi je važan štrajk ovog tjedna na britanskoj željezničkoj mreži, nakon što je 40.000 članova sindikata RMT i TSSA, koji predstavljaju ostalo željezničko osoblje, održalo veliki štrajk u srijedu.

Rastuća inflacija, koja gledano kroz potrošačke cijene trenutačno iznosi 9,4 posto, i povremeni rast plaća pojačali su radničke napetosti u svim sektorima, uključujući poštanske usluge, zdravstvo, škole, zračne luke i pravosuđe. Štrajk bi mogao uzrokovati znatne poremećaje cijeli dan tijekom subote i u nedjelju ujutro, objavio je Network Rail, koji upravlja britanskom željezničkom infrastrukturom.

Otkazane su gotovo sve usluge sedam od 34 željeznička operatera u zemlji, uključujući regionalne mreže za jugoistočnu i istočnu Englesku, kao i međugradske linije koje povezuju London s jugozapadnom Engleskom, sjeveroistočnom Engleskom i Edinburghom.

Glavni tajnik ASLEF-a Mick Whelan rekao je da u vrijeme rastućih troškova života, otprije predviđeno povećanje plaća za vozače od samo 2 posto ne može opstati. Steve Montgomery, generalni direktor željezničkog operatera First Rail i predsjednik Rail Delivery Group za cijelu industriju, rekao je da će operateri dati veće povišice plaća samo ako strojovođe pristanu na promjene u radnoj praksi koje bi uštedjele novac.

- Ne kažemo ljudima da rade dulje, nego da budu produktivniji unutar sati koje trenutačno imaju, rekao je.

ASLEF planira održati još jedan jednodnevni štrajk 13. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!