13:22 / 17.06.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Britanski znanstvenici: Broj zaraženih "eksponencijalno raste"

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Ilustracija/Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Broj slučajeva koronavirusa eksponencijalno raste diljem Engleske, prije svega među mlađom i necijepljenom populacijom, objavili su znanstvenici, no dodali su kako se zbog toga neće dogoditi novi val epidemije u zemlji.

Studija koju su naručile britanske vlasti, pokazala je da je broj novih slučajeva zaraze narastao za 50 posto između 3. svibnja i 7. lipnja, što se poklapa sa širenjem delta varijante koronavirusa koji je otkriven u Indiji, a sada dominira Britanijom.

Podaci od gotovo 110 tisuća testova na COVID-19, provedenih diljem Engleske između 20. svibnja i 7. lipnja, pokazuju da se broj slučajeva udvostručuje svakih 11 dana.

Rezultati istraživanja objavljeni su nakon što je britanski parlament odobrio produženje restriktivnih mjera do 19. srpnja, usprkos pobuni članova Konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona vezano uz to pitanje. Premijera su spasili laburisti koji su podržali četiri tjedna dugu odgodu ukidanja mjera.

Znanstvenici londonskog Imperial Collegea istaknuli su kako je istraživanje otkrilo rapidnu promjenu u proteklim tjednima između alfa, engleske varijante te one indijske.

Više od 90 posto novih slučajeva zaraze odnosi se na delta varijantu, objavili su, no i dodali da je država u drugačijoj situaciji nego prošle jeseni kad je eksponencijalni rast pokrenuo drugi val epidemije jer će se proširenjem kampanje cijepljenja spriječiti takav scenarij.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!