Brkić: Alkalaj BiH svrstao uz Rusiju u kritikama Schmidtu

04.11.2022.

21:07

Autor: Hina/HRT/R.S.

Svel Alkalaj  oštro napao Christiana Schmidta

Svel Alkalaj oštro napao Christiana Schmidta

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, HDZ BiH, ocijenio je sramotnim što se veleposlanik te zemlje pri Ujedinjenim narodima Sven Alkalaj svrstao uz Rusiju u kritikama visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta zbog njegove intervencije u Izborni zakon.

- U jednoj riječi sramotno. Tako se Alkalaj svrstao uz Rusiju u kontekstu kritika odluka visokog predstavnika, te su sve maske pale, rekao je Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, u izjavi za RTV Herceg-Bosne.


Stalni predstavnik BiH pri UN-u Svel Alkalaj je tijekom ovotjedne rasprave pred Vijećem sigurnosti o BiH oštro napao visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da potiče aparthejd i diskriminaciju pogodujući hrvatskoj strani u BiH s izbornim reformama koje se tiču popune gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH.


Schmidta su u Vijeću sigurnosti pak podržale SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, EU, a posebnim su izjavama reagirali i danas osuđujući istup veleposlanika Alkalaja. Njegov je stav pred Vijećem sigurnosti UN-a jedino podržao predstavnik Ruske Federacije.


Zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić dodao je da je Alkalaj zastupao stav tek jedne političke opcije očito aludirajući na Željka Komšića.


- Gospodin Alkalaj je grubo zloporabio funkciju na kojoj se nalazi te Vijeće sigurnosti UN-a jednostrano informirao o tome što se događa u BiH, dodao je.


Alkalaja je na dužnost veleposlanika pri UN-u Komšić imenovao kroz kvotu koja pripada diplomatima iz reda Hrvata.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!