Brnabić kaže da posjet Lavrova stavlja Srbiju u iznimno tešku situaciju

05.06.2022.

15:35

Autor: T.V./HRT/Hina

Ana Brnabić

Ana Brnabić

Foto: Antonio Ahel/ATAImages / PIXSELL

Dolazak ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova u Beograd 6. i 7. lipnja doveo je Srbiju u situaciju koju je premijerka Ana Brnabić u nedjelju ocijenila kao "iznimno kompliciranu", dok pojedine oporbene stranke i civilno društvo traže otkazivanje posjeta koji smatraju štetnim u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Brnabić je za komercijalnu provladinu TV Pink rekla da posjet Lavrova stavlja Srbiju u "iznimo tešku situaciju", jer "u ovom trenutku nitko u svijetu ni s kim ne želi ni razgovarati", a "još manje" uzajamno se čuti.

- Kad imate posjet na tako visokoj razini, pomislili biste da su ljudi, naročito u kriznim vremenima kakva su danas, kad je svijet na rubu Trećeg svjetskog rata, zainteresirani da čuju njegove pozicije, koliko god se ne slagali s njim i mislili da su pogrešne i da nisu sukladne međunarodnom pravu, rekla je Brnabić.

Ona je ocijenila da se "ne može napraviti korak ka miru", ako se ne razgovara i ako se sve strane ne čuju. Postoji valjda nešto što trebate čuti. Postoji valjda, barem neki prostor za dijalog, rekla je Brnabić.

Ona je s čuđenjem ocijenila kako je "doista nevjerojatno da je situacija u Europi i svijetu takva da se predsjednik jedne države (Vučić) treba baviti takvim stvarima", poput logistike vezano za putovanje jednog ministra vanjskih poslova o kojoj ovisi hoće li će doći ili ne.

Brnabić je za TV Pink rekla da su u pitanju problemi s preletima, ne navodeći može li se to dovesti u vezu s međunarodnim sankcijama kojima su obuhvaćeni najviši ruski dužnosnici i ruski letovi.

Istaknula je međunarodnu poziciju Srbije, ocijenivši da je mogu posjetiti i ruski šef diplomacije i predsjednik vlade bilo koje druge zemlje, i njemački kancelar Sholz.

- Nekako je to teška, teška pozicija, a opet, mislim najispravnija moguća, ocijenila je premijerka.

Istodobno, na srbijanskoj političkoj sceni i dalje se čuju sporadične poruke državnom vrhu da je posjet Lavrova neprimjeren trenutku u kojem već dulje od 100 dana traje ruska invazija na Ukrajinu.

Čelnik nevladine udruge Regionalne akademije za razvoj demokracije Balša Božović istaknuo je u nedjelju da Srbija treba otkazati posjet Lavrova, ocijenivši da je "suradnjom s Putinovim režimom, Srbija izabrala da bude na pogrešnoj strani povijesti" i da je "ucijenjena" cijenom i opskrbom ruskim plinom.

Božović smatra i da najavljeni sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika s Lavrovom u Beogradu "šalje loše signale da Srbija nastavlja narušavati suverenitet" BiH, te da se "netransparentni sastanak" Dodika i Lavrova faktički radi "iza leđa Bosni i Hercegovini".

- To ne doprinosi stabilizaciji prilika i stvara velik strah od Srbije u regiji. Srbiju će kontakti s Putinovim režimom skuplje stajati nego da je platila plin po punoj cijeni, zaključio je Božović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!