19:36 / 28.05.2020.

Autor: M.M./Hina

Brnabić: Odluka Zagreba o granicama "razumljivija" od crnogorske koja je "politička"

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Brnabić je poručila sugrađanima da ne idu tamo gdje su nepoželjni, sugerirajući da ljeto provedu u Srbiji.
Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je da odluka hrvatske vlade da ne otvori granice i za srpske državljane pokazuje kako Hrvatska "očigledno" ne računa pretjerano na turiste iz Srbije te da je stoga "razumljivija" od odluke crnogorske vlade da ne dopusti ulazak državljanima Srbije.

Brnabić je za B92 rekla kako joj je "potpuno jasna poruka Podgorice" da su "u Crnoj Gori nepoželjni građani Srbije", dok je odluka Hrvatske razumljivija i jasnija jer "očigledno ne računaju pretjerano na turiste iz Srbije", nego iz deset zemalja Unije za koje otvaraju granice.

- Vjerojatno procjenjuju da im iz tih zemalja dolazi najveći broj turista... Pretpostavljam da ne računaju pretjerano na broj turista iz Srbije, pa im ovo vjerojatno nije naročito važno tržište, rekla je Brnabić.

Naglasila je kako joj je savršeno jasna poruka koja stiže iz Podgorice "da su građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori".

Mislim da je ta odluka pogrešna i da se tu radi o klasičnom slučaju kada vam politika ili politikantstvo zamagle ekonomski interes ili ono što je dobro za vaše građane i vaše gospodarstvo, rekla je Brnabić.

Drži da je odluka Crne Gore da ne otvori granicu za državljane Srbije "vođena političkim motivima", ali vjeruje da će se ta odluka promijeniti pod pritiskom ekonomske logike i interesa.

Turizam je najveći dio njihovog BDP-a, njihove ekonomije, zato što su naši turisti jako dobri turisti. U jednom trenutku će popustiti pod pritiskom hotelijera i ugostiteljske industrije, rekla je Brnabić uvjerena da će se tada pozivati građane Srbije da idu u Crnu Goru.

Poručila je sugrađanima da ne idu tamo gdje su nepoželjni, sugerirajući da ljeto provedu u Srbiji.

Vlada u Podgorici najavila je otvaranje granica od 1. lipnja, ali na popisu država nije Srbija, a hrvatski premijer Andrej Plenković je, obrazlažući današnju odluku, rekao da su na nju utjecali epidemiološki pokazatelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!