Brnabić: Prijetnje bombama su pritisak na Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji

12:45 / 17.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Beograd

Beograd

Foto: M.M./ATAImages / PIXSELL

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u utorak da učestale dojave o podmetnutim bombama predstavljaju pritiske iz inozemstva na Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, kao što je to učinila većina zapadnih zemalja.

- Jedina smo zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji i pritisci su nevjerojatni iz dana u dan. I ove dojave o bombama pritisci su iz inozemstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji, rekla je Brnabić beogradskim medijima.

Stotinjak škola u Beogradu evakuirano je u ponedjeljak nakon dojava o bombi koje su se pokazale lažnima, dojava je upućena i zračnoj luci u Nišu, a proteklih dana trgovačim centrima, željezničkoj postaji u Novom Beogradu, te dvaput zoološkom vrtu.

Niz dojava o podmetnutim bombama počeo je u ožujku, najprije zrakoplovnoj kompaniji Air Serbia koja je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu nastavila letjeti na liniji Moskva-Beograd.

Ukrajina je tada Srbiju optužila za profiterstvo zbog povećanog broja letova za Rusiju u vrijeme zapadnih sankcija toj zemlji.

Brnabić je rekla za provladinu komercijalnu TV Pink da se neuvođenje sankcija Rusiji pokazalo iznimno skupo jer je i investitorima glavno pitanje postalo zašto to Srbija još nije učinila. Prema njezinoj ocjeni, to dodatno usporava daljnji rast zemlje.

I drugi srbijanski dužnosnici učestale dojave u posljednja dva mjeseca o bombama u školama, na mostovima, trgovačkim centrima, zračnim lukama, te u sustavu Beogradskog vodovoda i drugdje vide kao dio "specijalnog, psihološkog rata protiv Srbije" čiji je cilj zastrašiti ljude, poremetiti dnevnu rutinu i stvoriti nestabilnost.

- Jasno je da je riječ o hibridnom ratu protiv Srbije, a cilj je unijeti u zemlju nestabilnost i nemir i otjerati strane investitore, ocijenio je u utorak zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Ustvrdivši da je Beograd zatražio međunarodnu pravnu pomoć u otkrivanju adresa s kojih stižu dojave o navodno postavljenim bombama, on je rekao da ne zna hoće li te pomoći i biti.

- Očito to nikoga tamo ne interesira, a nekima čak i odgovara taj pritisak na Srbiju, ocijenio je Vesić.

I srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin u povodu niza anonimnih dojava o postavljenim bombama u Beogradu, ocijenio je dan prije da se protiv Srbije vodi specijalni rat i da prijetnje stižu s različitih adresa iz više europskih država.

Vulin je istaknuo da ministarstvo u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom i Tužiteljstvom za organizirani kriminal "čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći" sukladno međunarodnim konvencijama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!