Brod Liječnika bez granica spasio 440 migranata u Sredozemnom moru

05.04.2023.

07:35

Autor: Hina/HRT

Geo Barents (arhivska fotografija)

Geo Barents (arhivska fotografija)

Foto: Darrin Zammit Lupi / REUTERS

Geo Barents, humanitarni brod Liječnika bez granica (MSF), spasio je u utorak 440 migranata na brodu u međunarodnim vodama blizu Malte, objavila je nevladina organizacija.

- Nakon više od 11 sati operacije, spašavanje je završeno i ukupno je 440 ljudi, među njima 8 žena i 30 djece, sada na sigurnom na brodu #GeoBarents i liječnički tim se brine za njih, napisao je u srijedu MSF Sea na Twitteru, objavivši fotografije spašavanja.


Dok je tražio zaklon od oluje na Sredozemnome moru, Geo Barents je primio poziv za spašavanje i promijenio smjer kako bi mogao pomoći, izvijestila je nevladina organizacija.


- Nažalost, vremenski uvjeti nisu dopustili našem timu da odmah pristupi spašavanju, ne želeći ugroziti život ljudi i ekipe MSF-a, dodala je.


- Jutros u 4 sata, nakon 10 sati plovidbe uzburkanim morem, naš tim je napokon stigao do broda koji je trebao pomoć, navela je.


Talijanske vlasti u veljači nisu dopustile isplovljavanje humanitarnog broda MSF-a pod optužbom da je prekršio nova pravila o spašavanju migranata.


Podatci talijanskog ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da je od početka godine u Italiju stiglo više od 14.000 migranata, pošto ih je u istom razdoblju lani bilo nešto više od 5.300 i 4.300 u 2021. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!