Brod sa stotinama afganistanskih migranata pristao u grčku luku

31.10.2021.

13:36

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Naeblys / Shutterstock

Teretni brod pod turskom zastavom koji je prevozio 382 migranta, uglavnom iz Afganistana, sigurno je pristao u grčkoj otočkoj luci rano jutros, dva dana pošto je poslao signal za pomoć.

Šest osoba u jednom od najvećih pojedinačnih priljeva migranata u zemlji u zadnjih nekoliko godina privedeno je nakon što je brod grčke obalne straže oteglio brod Murat 729 u luku Kos, priopćilo je ministarstvo migracija.

Ostali migranti odvedeni su u prihvatni centar na otoku. Njihov boravak u centru, gdje će biti obrađeni i stavljeni u karantenu, bit će privremen, priopćilo je ministarstvo.

Grčka je bila glavna ruta u Europsku uniju za tražitelje azila koji dolaze iz Turske. Broj migranata pao je od 2016. nakon sklapanja sporazuma između EU-a i Turske o zaustavljanju prelaska migranata u Grčku. Međutim, od kada su talibani zauzeli Afganistan u kolovozu, mnoge države EU-a strahuju od reprize izbjegličke krize iz 2015. godine, kada je gotovo milijun ljudi, uglavnom sirijskih izbjeglica, stiglo u EU nakon što su prešli na grčke otoke blizu Turske.

U petak je grčko ministarstvo pomorstva zatražilo od Turske da prihvati povratak broda.

Četvero migranata, od kojih troje djece, utopilo se u utorak nakon što je kod otoka Hiosa potonuo brod u kojem su oni i još 23 osobe pokušavali prijeći iz Turske u Grčku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!