11:12 / 18.10.2018.

Autor: V.K./Hina

Broj mrtvih na Krimu porastao na 20

-

-

Foto: - / -

Broj mrtvih u eksploziji i pucnjavi u koledžu u Kerču na Krimu porastao je na 20, izjavio je zamjenik čelnika gradske uprave Diljaver Meljgazijev.
Broj mrtvih u eksploziji i pucnjavi u koledžu u Kerču na Krimu porastao je na 20, izjavio je zamjenik čelnika gradske uprave Diljaver Meljgazijev, a prenose ruske novinske agencije.

Poginulo je 20 osoba. Zadnje mrtvačko vozilo dovezlo je četiri, a ne tri tijela. Našli su još jedno, rekao je Meljgazijev.

Tu nije uračunat napadač koji je nakon krvavog pohoda počinio samoubojstvo.
Student politehničkog koledža u Kerču Vladislav Rosljakov (18) u srijedu je aktivirao eksplozivnu napravu u kantini i zatim zapucao po svojim kolegama i profesorima. Nakon toga počinio je samoubojstvo. Prije mjesec dana prošao je sve medicinske preglede, uključujući  psihijatrijski, i dobio dozvolu za posjedovanje oružja.

Pedesetak je osoba ozlijeđeno i hospitalizirano, od kojih je deset u teškom stanju. Ovo kazneno djelo, koje je prvotno ocijenjeno kao teroristički napad, sada se vodi kao masovno ubojstvo.

Među 20 ubijenih, 15 je studenata, od kojih šestero nije navršilo 18 godina, i pet odraslih djelatnika koledža. Ubijenih studenata je 15, od kojih šestero maloljetnih. Pet je odraslih, rekao je Meljgazijev, a prenosi Interfax.

Nekoliko medija uspoređuje taj pokolj s onim u srednjoj školi u SAD-u 1999. u kojem je poginulo 13 osoba. Na fotografijama objavljenim u srijedu na internetu, ubojica iz Kerča odjeven je u odjeću sličnu onoj koju je nosio Eric Harris, jedan od dvojice počinitelja pokolja u Columbineu.

Dnevnik Kommersant piše o "neviđenom zločinu u Rusiji", gdje takav krvavi pohod u obrazovnoj ustanovi, uz uporabu vatrenog oružja i eksplozivne naprave, dosad nije zabilježen. Ubojica je išao je iz razreda u razred i poput iskusnog borca specijalnih snaga bacio prvo granatu ručne izrade, a zatim pucao na ljude iz puške, ističe dnevnik.
Kommersant navodi da je mladić "odrastao u prilično siromašnoj obitelji". Otac je hendikepiran i nije živo s njegovom majkom koja radi u klinici i pripadnica je Jehovinih svjedoka koji su zabranjeni u Rusiji jer ih smatraju "ekstremističkom" organizacijom.

Nitko ne može jamčiti da se to neće ponovno dogoditi, piše dnevnik Izvestija, otkrivajući da u Rusiji još ne postoji kvalitetna psihološka služba u školskim ustanovama, kao ni sustav centara za pomoć obitelji u slučaju krize ili pak saveznog tijela zaduženog za sigurnost školskih ustanova.

Motiv pokolja zasad se ne zna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!