Broj mrtvih nakon potresa u Turskoj porastao na gotovo 50.800

22.04.2023.

14:11

Autor: P.F./Hina/HRT

Smrtonosni potres u Antakyi, pokrajina Hatay, Turska

Smrtonosni potres u Antakyi, pokrajina Hatay, Turska

Foto: Susana Vera / Reuters

Broj ljudi za koje je potvrđeno da su smrtno stradali u nekoliko razornih potresa koji su u veljači pogodili Tursku i Siriju, prema podacima vlade - samo u Turskoj porastao je na 50.782.

Među žrtvama je oko 7300 stranaca, rekao je ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu za turski CNN.

Podsjetimo, dva snažna potresa magnitude 7,7 i 7,6 prema Richteru pogodila su 6. veljače jugoistočnu Tursku i sjevernu Siriju. U objema zemljama smrtno je stradalo ukupno više od 57.000 stanovnika, a samo u Turskoj ih je bez krova nad glavom ostalo više od dva milijuna.

Prošli su tjedan u oluji u potresom pogođenoj regiji Kahramanmaras oštećeni šatori u kojima su privremeno smješteni preživjeli, pri čemu je jedna osoba poginula, a ozlijeđeno ih je najmanje 50.

Uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji će se u Turskoj održati 14. svibnja, Soylu je rekao da će se u područjima pogođenim potresom poduzeti sigurnosne mjere, no nije iznio pojedinosti.

Dodao je da će se glasanje održati u školama i kontejnerima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!