13:07 / 27.06.2021.

Autor: T.V./HRT

Broj novih slučajeva u svijetu u blagom porastu

Lisabon

Lisabon

Foto: Pedro Nunes / REUTERS

Ovaj je tjedan broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu u blagom porastu. Najveći rast broja novozaraženih zabilježen je u Rusiji i Velikoj Britaniji, a zbog širenja zaraznije, delta varijante u dijelu Portugala ponovno su uvedene stroge restrikcije, dok je Njemačka cijelu zemlju stavila na crvenu listu.

Iz lisabonske regije može se samo uz negativan test na koronavirus. Dva mjeseca nakon početka ublažavanja mjera Portugal je bio prisiljen ponovno uvesti restrikcije u dijelovima zemlje zbog širenja delta varijante koronavirusa. Jučer je evidentirano oko 1500 novih slučajeva zaraze, tri puta više nego u svibnju.

- Nacionalna garda moli građane da poštuju pravila kako bismo mogli kontrolirati širenje pandemije izazvane koronavirusom, rekao je Sabino Santana iz Nacionalne republikanske garde.

U lisabonskoj regiji živi gotovo 3 milijuna ljudi. Restoranima i kafićima tijekom vikenda je ograničen rad do 15.30, što je posebno zabrinulo ugostitelje izmučene neprestanim restrikcijama.

- Ove će mjere imati negativan utjecaj na poslovanje jer ljudi tijekom vikenda najviše idu u restorane, kaže Duarte Ginjeira, vlasnik restorana.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock nije podnio ostavku zbog sve teže epidemiološke situacije na Otoku, nego nakon što je objavljena snimka na kojoj se ljubi sa suradnicom dok je fizički kontakt bio strogo zabranjen.

- Razumijem goleme žrtve koje su svi u ovoj zemlji podnijeli. Mi koji donosimo ova pravila dužni smo ih i poštovati i zato sam morao podnijeti ostavku, rekao je Matt Hancock, bivši britanski ministar zdravstva.

Iako ima najviše cijepljenih građana u Europi, u Velikoj Britaniji raste broj novih slučajeva zaraze, više ih je od 17 tisuća.

- Znamo da je ova varijanta 60 posto zaraznija od takozvane alfa varijante, ali cijepljenje objema dozama sigurna je zaštita. I zato moramo cijepiti što je moguće više ljudi, poručio je Lawewnce Young, profesor molekularne onkologije.

Na drugom kraju svijeta, u Australiji, uvedene su rigorozne mjere zbog novih slučajeva zaraze koronavirusom. Sydney je u strogom dvotjednom "lockdownu".

- S obzirom na zaraznost ovog soja, pretpostavljam da će se broj novih slučajeva najvjerojatnije povećavati, kaže Gladys Berejiklian, premijerka Novog Južnog Walesa.

Australija se dosad prilično uspješno nosila s pandemijom jer je zbog pojave i malog broja novih slučajeva zaraze uvodila strogi "lockdown". Jučer je evidentirano samo 36 novozaraženih.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!