Broj smaknuća najveći od 2017., upozorava Amnesty International

16.05.2023.

08:46

Autor: Hina/AFP/HRT/B.B.B.

Smrtna kazna, ilustracija

Smrtna kazna, ilustracija

Foto: AVN Photo Lab / Shutterstock

Nad gotovo 900 osoba u dvadeset zemalja u 2022. izvršena je smrtna kazna, što je najviše od 2017., upozorio je Amnesty International (AI) u godišnjem izvješću o smrtnoj kazni, osudivši "smrtonosno ludilo" u nekim zemljama.

- Broj pogubljenja u 2022. dosegao je najvišu razinu u zadnjih pet godina, a tomu su najvećim dijelom pridonijele zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike u kojima je zavladalo smrtonosno ludilo, ističe AI.

Po podacima te organizacije za ljudska prava u 2022. u dvadeset zemalja smrtna kazna je izvršena nad 883 osobe, što je porast od 53 posto u odnosu na prethodnu godinu.

- Strelovit porast broja smaknuća, u koji nisu uračunate najvjerojatnije tisuće pogubljenih u Kini prošle godine, može se uglavnom pripisati bliskoistočnim i sjevernoafričkim zemljama, gdje je u 2021. smaknuto 520, a u 2022. čak 825 osoba, navodi AI.

U Saudijskoj Arabiji je "samo u jednom danu pogubljen 81 zatvorenik", rekla je Agnes Callamard, glavna tajnica Amnestyja.

Uz to je optužila Iran da je "u očajničkom pokušaju da uguši narodnu pobunu oduzeo život ljudima koji su se samo koristili svojim pravom na prosvjede".

Stvarni broj znatno veći


AI ujedno ističe da je ukupni broj ljudi nad kojima je u 2022. izvršena smrtna kazna zapravo "znatno veći" zbog "tajnosti kojom je okruženo izvršenje smrtne kazne u zemljama kao što su Kina, Sjeverna Koreja i Vijetnam".

- Premda ne znamo točan broj smaknutih smrtnom kaznom u Kini, ta je zemlja nesumnjivo predvodnik u broju smaknuća, dodaje Amnesty.

Iz izvješća ipak probija "nota optimizma" jer je šest zemalja u 2022. potpuno ili djelomično ukinulo smrtnu kaznu.

Kazahstan, Papua Nova Gvineja, Sijera Leone i Srednjoafrička Republika ukinule su smrtnu kaznu za sva kaznena djela, a Ekvatorska Gvineja i Zambija samo za kaznena djela u građanskom pravu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!