Broj stradalih u Kaliforniji popeo se na 20 dok oluje napokon jenjavaju

17.01.2023.

07:02

Autor: HRT/V.G./Hina

Kalifornija

Kalifornija

Foto: Mike Blake / Reuters

Niz obilnih kiša koje su harale Kalifornijom posljednja tri tjedna u ponedjeljak su se napokon smirile, omogućivši evakuranima da se vrate svojim domovima i državi da se posveti popravku oštećenih cesta i dalekovoda.

Galerija
Kalifornija, Foto: Mike Blake/Reuters
Kalifornija, Foto: Daniel Dreifuss/ReutersKalifornija, Foto: Fred Greaves/Reuters

Devet uzastopnih obilnih kiša koje su padale od 26. prosinca usmrtile su najmanje 20 ljudi i raselile desetke tisuća, rekao je guverner Gavin Newsom.

- Posljednja kiša polako slabi. Nakon ponoći trebala bi posve prestati, izjavio je meteorolog David Roth iz državnog meteorološkog zavoda.

Iako razorne, kiše su pomogle ublažiti posljedice povjesnih suša jer su donijele polovicu prosječnih godišnjih padalina.

Vlasti ipak pozivaju građane da štede vodu, s obzirom da poremećaj poznat kao atmosferske rijeke nije došao do bazena rijeke Colorada, glavnog izvora vode za Kaliforniju.

Nove oluje mogle bi donijeti umjerenu kišu u utorak i srijedu, a ostatak siječnja trebao bi biti suh, kažu meteorolozi.

No, upozoravaju na moguće odrone u kanjonima i na brdima jer je tlo jako mokro nakon trotjednih kiša i snijega, a izliti bi se mogle i neke rijeke.

Izvanredno stanje ostaje na snazi u brojnim kalifornijskim okruzima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!