13:40 / 12.05.2020.

Autor: HRT

Broj umrlih od bolesti COVID-19 u Britaniji premašio 38.000

Klaus Hausmann/Pixabay

Klaus Hausmann/Pixabay

Foto: - / -

Na dan 3. svibnja službeni broj preminulih je iznosio 38.289, skoro 6000 više u razmaku od jednog tjedna, objavio je Nacionalni statistički ured.
Broj smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19 u Velikoj Britaniji narastao je do početka svibnja na 38.000, što je najveći broj preminulih od te bolesti u Europi, javlja Reuters i dodaje da je sve više kritika na račun vlade glede upravljanja tom zdravstvenom krizom.

Na dan 3. svibnja službeni broj preminulih je iznosio 38.289, skoro 6000 više u razmaku od jednog tjedna, objavio je Nacionalni statistički ured.

Podaci su objavljeni dan nakon što je premijer Boris Johnson iznio plan opreznog vraćanja Ujedinjenog Kraljevstva na posao, koji uključuje postupno otvaranje tvrtki, savjete o izbjegavanju javnog prijevoza i nošenje maski kao i 14-dnevnu karantenu za većinu putnika iz inozemstva.

Veliki broj umrlih u toj zemlji povećava pritisak na Johnsona, kojeg oporbene stranke optužuju da je prekasno uveo karantenu i masovna testiranja te da nije na vrijeme bolnice opskrbio s dovoljnom količinom zaštitne opreme.
Posebno su koronavirusom pogođeni domovi za starije, na koje otpada trećina svih smrtnih slučajeva u Engleskoj i Walesu.

Ministri pak ističu da Britanija objavljuje sveobuhvatnije podatke o umrlima od bolesti COVID-19 nego druge europske zemlje te da se jedino može uspoređivati stopa smrtnosti od svih uzročnika koja premašuje prosjek za isto razdoblje godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!